Πόσο χρήσιμα είναι τα τρία «W» ;




Έχουμε συνηθίσει όταν μα ζητάνε την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας ιστοσελίδας να λέμε : «ντάμπλγιου ντάμπλγιου ντάμπλγιου – τελεία – μπλάμπλά – τελεία – τζί άρ ή κομ ή οτιδήποτε άλλο». Για κάποιους είναι εντελώς φυσιολογικό ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν αρκετά ενοχλητικό και περιττό και αποφεύγουν να εκφωνούν κάθε φορά το WWW. Μάλιστα όσοι είναι φανατικά αντίθετοι, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων τους ξεκινάνε μόνο με το όνομα χωρίς να αναφέρεται καθόλου το «W». Μάλιστα,όσο αστείο και να φαίνεται , υπάρχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που είναι υπερ και κατα του«W»,οι μεν είναι ΝΑΙ-WWW και οι δε ΟΧΙ-WWW. Απ’ οτι φαίνεται το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι χρήστες έχουν χωριστεί σε δύο μεγάλα «στρατόπεδα»!
Οι υποστηρικτές του WWW θεωρούν οτι το πρόθεμα  αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του domain name ενώ η αντίθετη πλευρά θεωρεί πως πλέον η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι άνευ ουσίας. Παλαιότερα , όλοι οι χρήστες του  Internet ξέρανε  έναν  συγκεκριμένο τρόπο για  να βρούν  μια ιστοσελίδα  , ενώ σήμερα πρέπει κανείς  να μαντέψει , υποστηρίζουν οι πρώτοι. Πρόσφατα , η ιστοσελίδα κατά του WWW, δηλαδή η no-www.org  έβγαλε ανακοίνωση ότι  έχουν ενεργοποιήσει πάνω απο 60.000  domains
και θα συνεχίσουν  ακάθεκτοι. Οι οπαδοί του WWW προτρέπουν  όλους τους χρήστες να ανακατευθύνουν τις ιστοσελίδες χωρίς πρόθεμ , σε ιστοσελίδες με πρόθεμα, δηλαδή απο το No-WWW σε Yes-WWW, καθώς η ανακατεύθυνση εξασφαλίζει ότι οι επισκέπτες που πληκτρολογούν τη διεύθυνση URL σας, να φτάσουν κατευθείαν  ανεξάρτητα από το ποια μορφή που χρησιμοποιούν. Και οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται…
Τώρα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Τι επίδραση έχει η απουσία του «W» στις μηχανές αναζήτησης; Η απάντηση σε αυτό το δίλλημα είναι ξεκάθαρη: Η απουσία του «W» δεν έχει καμία επίδραση στις μηχανές αναζήτησης αφού οι αλγόριθμοι δεν βασίζονται σε αυτό το σημείο ιστοδιεύθυνσης για να κατατάξουν μια ιστοσελίδα στις πρώτες ή στις τελευταίες θέσεις.
Πρέπει  όμως να ρυθμιστεί  το canonical URL , δηλαδή δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό τύπο URL μέσα σε εσωτερικές σελίδες ενός site. Ειδικότερα, για να έχετε μια ομοιομορφία στον τρόπο σύνταξης των URL διευθύνσεων και ακόμα περισσότερο για να μην αποδυναμωθεί η διαδικτυακή σας διεύθυνση, πρέπει όλα τα links  σας να  φαίνονται  κανονικά.
Καταλήγοντας, δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια  συγκεκριμένη θέση απο τις ανωτέρω δηλαδή να υποστηρίξουμε την μία ή την άλλη άποψη. Κατα τη δική μας γνώμη, η χρήση ή οχι το προθέματος «W»  δεν πρέπει να  φέρει σε σύγκρουση  τους χρήστες του διαδικτύου. Ας είναι ο καθένας  μας ελεύθερος να χρησιμοποιήσει αυτό που προτιμάει και τον εξυπηρετεί καλύτερα, αφού οι ειδικοί του διαδικτύου δεν έχουν βγάλει κάποιο συγκεκριμένο κανόνα για το πως πρέπει να  αναγράφονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων. Επομένως και οι δύο τρόποι  θωρητικά και πρακτικά είναι σωστοί ανεξαρτήτως εαν το ένα έχει περισσότερα ή λιγότερα πλεονεκτήματα από το άλλο. Είναι ωραίο να υπάρχουν διαφορετικές ιδέες γιατί έτσι δεν μένουμε στάσιμοι αλλά προχωράμε παραπέρα. Αυτό που  δεν είναι ωραίο  είναι να επιβάλλουμε  τις απόψεις ο ένας στον αλλον.
Σχόλια