Το cloud computing είναι Παγίδα, Προειδοποιεί ο Ιδρυτής του GNU Richard Stallman


Τα Web-based προγράμματα, δηλαδή τα διαδικτυακά προγράμματα, όπως το Gmail της Google θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν κλειδωμένα, ιδιόκτητα συστήματα που θα κοστίζουν όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, μας εξηγεί ο ακτιβιστής του Ελεύθερου Λογισμικού.
Ο Richard Stallman, με τον μοναδικό τρόπο που έχει για να σχολιάζει, είπε στην εφημερίδα The Guardian:
Η ανοησία του cloud computing είναι χειρότερη από την έννοια που έχει ο όρος της λέξης βλακεία. Είναι μια διαφημιστική εκστρατεία μάρκετινγκ.
Η ιδέα της χρήσης web-based προγραμμάτων, όπως το Gmail της Google, είναι χειρότερη από ό,τι η βλακεία, σύμφωνα με τον κορυφαίο υποστηρικτή του Ελεύθερου Λογισμικού.
Το Cloud computing, που, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, η ισχύς του διοχετεύεται μέσω του Διαδικτύου, αντί να προέρχεται από έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, έχει κερδίσει πολύ χρήμα τα τελευταία χρόνια.
Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google, της Microsoft και της Amazon προωθούν τα σχέδιά τους για την παροχή πληροφοριών και λογισμικού, εκμεταλλευόμενοι το Διαδίκτυο!
Αλλά ο Richard Stallman, ιδρυτής του Free Software Foundation και δημιουργός του λειτουργικού συστήματος GNU, δήλωσε ότι το cloud computing ήταν απλά μια παγίδα που στόχο είχε να αναγκάζει και άλλους ανθρώπους να αγοράζουν τα κλειδωμένα, ιδιόκτητα συστήματα που θα τους κοστίζουν όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
Κάποιος μπορεί να πει πως είναι αναπόφευκτο. Κάθε φορά, λοιπόν, που θα ακούτε κάποιον να λέει κάτι τέτοιο, έχετε υπ’ όψιν σας ότι, είναι πολύ πιθανό να ανήκει σε μια σειρά από επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιό τους.
Το περιοδικό New Yorker δήλωσε ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να κοιτάνε πώς να κρατήσουν τις πληροφορίες τους στα χέρια τους αντί να τις παραδίδουν σε τρίτους.
Τα σχόλιά του είναι λες και επαναλαμβάνουν τις δηλώσεις του ιδρυτή της Oracle, Larry Ellison, που μόλις την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε το εξάνθημα των ανακοινώσεων cloud computing ως «μόδα» και «πλήρεις ασυναρτησίες».
-Και πιο συγκεκριμένα, είπε:
Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε επαναπροσδιορίσει το cloud computing να περιλαμβάνει όλα όσα έχουμε ήδη κάνει.
Η βιομηχανία των υπολογιστών είναι η μόνη βιομηχανία που καθοδηγείται περισσότερο από τη μόδα˙ περισσότερο ακόμα και από  τη βιομηχανία της μόδας των γυναικών. Ίσως είμαι ηλίθιος, αλλά δεν έχω ιδέα για το τι είναι αυτό για το οποίο ξαφνικά όλοι μιλάνε.
Τι είναι;
Είναι πλήρης ασυναρτησία. Είναι παραλογισμός.
Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ηλιθιότητα;
Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που αποθηκεύουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο, και όχι στα δικά τους μηχανήματα, έχει γίνει ο βασικός λόγος που αυξάνονται οι εφαρμογές Web 2.0.
Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, εκατομμύρια άνθρωποι φορτώνουν προσωπικά τους δεδομένα όπως emails, φωτογραφίες και, όλο και περισσότερο, δεδομένα που αφορούν την εργασία τους, σε sites που ανήκουν σε εταιρείες όπως η Google.
Κάποιος κατασκευαστής των υπολογιστών Dell, πρόσφατα, προσπάθησε ακόμη και να βάλει ως εμπορικό σήμα τον όρο «cloud computing», αν και η αίτησή του απορρίφθηκε.
Αλλά ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κύρια υιοθέτηση του cloud computing ενδέχεται να δημιουργήσει ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή και την ιδιοκτησία, με χρήστες που είναι δυνατόν να κλειδωθούν έξω από τα ίδια τους τα αρχεία.
Ο Stallman, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικής ζωής, συνιστά στους χρήστες να παραμείνουν σε τοπικό και να παραμείνουν «πιστοί» στους δικούς τους υπολογιστές. Τα δικά τους στοιχεία, είναι για τους υπολογιστές τους και μόνον.
-Μας λέει, λοιπόν, ότι:
Ένας λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε web εφαρμογές στον υπολογιστή σας, είναι ότι χάνετε τον έλεγχο.
Είναι ακριβώς τόσο προβληματικό και τόσο επιβλαβές όσο και το να χρησιμοποιείτε ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα.
Κάντε το δικό σας computing στον δικό σας υπολογιστή με το δικό σας αντίγραφο, χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα που σέβεται την ελευθερία που σέβεται το.
Εάν χρησιμοποιείτε ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου web server είστε ανυπεράσπιστοι.
Είσαι ο εύκολος στόχος στα χέρια του όποιου ανέπτυξε το συγκεκριμένο λογισμικό.
Σχόλια