“Η ανθρώπινη γνώση ανήκει στον κόσμο…”

Το πως θα χειριστούμε όμως αυτό το δικαίωμα είναι προσωπική επιλογή του καθενός! Το ζήτημα είναι τι πρόσβαση έχουμε στους πόρους της γνώσης ώστε να το ασκήσουμε. Το γεγονός είναι ότι πολλοί από εμάς θέλουμε αλλά αν δεν έχουμε την τύχη με το εκπαιδευτικό σύστημα ή τον ΟΑΕΔ να περάσουμε σε κάποια σχολή τότε πρέπει να τα “σκάσουμε” κανονικότατα για να έχουμε κάποια εξειδίκευση ακόμα και για να μάθουμε απλό χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή…
online_books
Στο παρελθόν έχουμε κάνει αναφορά σε κάποιες μηχανές αναζήτησης για ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται και το ψάξει θ’ ανακαλύψει ότι δεν είναι και λίγοι αυτοί οι οργανισμοί. Από μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Massachusets Institute of Technology (MIT), μέχρι Ιστοσελίδες μικρών εκπαιδευτικών Οργανισμών ή και ιδιωτών. Σ’ ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η εκπαίδευση που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και αφορά μια μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως ξένες γλώσσες, μαθηματικά, φυσικοχημεία και φυσικά Πληροφορική.
Θα σταθούμε στον τελευταίο τομέα που μας αφορά άμεσα, αυτόν δηλαδή των Υπολογιστών. Η Πληροφορική έχει γίνει αναπόσπαστο κομάτι της ζωής μας, μ’ αποτέλεσμα οι σελίδες οι οποίες προσφέρουν μαθήματα στον τομέα αυτό είναι πάμπολλες. Τα μαθήματα αυτά αφοράν θέματα που έχουν να κάνουν από τον απλό χειρισμό κι εκμάθηση των υπολογιστών μέχρι και Computer Science & Engineering με την μορφή Ανοικτού Πανεπιστημίου στα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, το Harvard και όχι μόνο. Κάποιες από αυτές παρέχουν και την ανάλογη Πιστοποίηση η οποία είναι επίσημη και πλήρως αναγνωρισμένη. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από αυτές τις σελίδες.

edX.org

Στον οργανισμό edX συνεργάζονται μερικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου όπως τα δύο που αναφέραμε παραπάνω (MIT και Harvard) καθώς και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Berkeley, το Cornell, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και άλλα πολλά. Στο Portal του οργανισμού υπάρχει πλήρης κατάλογος με τα τρέχοντα αλλά και παλαιότερα μαθήματα καθώς και από ποιο πανεπιστήμιο υποστηρίζονται αυτά. Για γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του τσεκάροντας το λογότυπο που ακολουθεί.
edx
Ειδικότερα αν σας ενδιαφέρουν μαθήματα επάνω στο Computer Science & Engineering από τα Πανεπιστήμια MIT και Harvard μπορείτε ν’ ανατρέξετε στις ιστοσελίδες τους τσεκάροντας το αντίστοιχο λογότυπο:
MIT_open
Harvard
Τα μαθήματα των Πανεπιστημίων (αν και όχι πάντα) συνήθως έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης. Για όσους θέλουν κάτι σε πιο ελεύθερο στυλ, υπάρχουν σελίδες που προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα τα οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει όποτε θέλει και να συνεχίσει με τον δικό του ρυθμό.
udacity
Μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα είναι το udacity.com. Με κεντρικό άξονα των μαθημάτων της το computer science αλλά και άλλα θέματα όπως το design, την ψυχολογία, τα μαθηματικά κλπ, η ιστοσελίδα προσφέρει μια γκάμα μαθημάτων που απευθύνονται σε άτομα κάθε επίπεδο. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βίντεο, με διάφορα interactive κουίζ και ασκήσεις, καθώς σημειώσεις σε μορφή PDF. Απλά κάνετε έναν λογαριασμό και επιλέγετε το χώρο που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Περαιτέρω πληροφορίες καθώς και τον κατάλογο των μαθημάτων μπορείτε να πάρετε στην ιστοσελίδα τους.
w3schools
Με την προτροπή “Learn to Create Websites” λειτουργεί μια αρκετά αξιόλογη σελίδα στην οποία μπορείτε να μάθετε web development. Στην συγκεκριμένη σελίδα θα βρείτε δωρεάν tutorials για HTML & HTML 5, CSS & CSS 3, JavaScript, PHP, SQL, XML, ASP καθώς και τα πιο προχωρημένα μαθήματα για Web Services (WSDL, SOAP, RSS και RDF) και για Web Building (Web Browsers, Web Certification, Web Hosting, TCP/IP, W3C και Web Quality). Η σελίδα περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος και πρακτικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στον ενσωματωμένο σ’ αυτήν “Try it Yourself Editor”. Επίσης προσφέρει ένα πρόγραμμα με εξετάσεις και πιστοποιήσεις για όσους ενδιαφέρονται, μόνο που αυτό δεν είναι δωρεάν στοιχίζει γύρω στα 95$. Να τονίσω εδώ ότι οι εξετάσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικές, παρά απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να πιστοποιήσουν την γνώση που απόκτησαν. Τα πιστοποιητικά της σχολής είναι αναγνωρισμένα σε περισσότερα από 100 Πανεπιστήμια και Σχολές Παγκοσμίως. Για περισσότερες πληροφορίες δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την σχετική ιστοσελίδα.
linux_foundation
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Linux Foundation το οποίο κοντά στις κανονικές κι επι πληρωμή τάξεις προσφέρει και κάποια δωρεάν tutorials και webminars για θέματα προγραμματισμού και ανάπτυξης, system administration κλπ. Λεπτομέρειες και πληροφορίες γενικά για το Linux Foundation βρίσκετε στην ιστοσελίδα του.
Ειδικότερα για τα δωρεάν tutorials και webminars στο link που ακολουθεί.
mva
Για να προφτάσουμε τις “κακές γλώσσες” που θα πουν ότι είμαστε μονόπλευροι, αναφέρουμε ότι αντίστοιχα δωρεάν μαθήματα προσφέρει και η Microsoft με το Microsoft Virtual Academy. Τα θέματα που έχει απευθύνονται είτε σε απλούς χρήστες είτε σε επαγγελματίες της Πληροφορικής όπως Τεχνικούς, Προγραμματιστές και Administrators. Έχει να κάνει είτε με τα προϊόντα της Microsoft όπως πχ Windows 8, Office 2013, PowerShell, Server 2012, SQL Server, Azure κλπ,  είτε με γλώσσες προγραμματισμού, Web Development, Virtualization κλπ. Πληροφορίες στη σελίδα της Microsoft Virtual Academy.
Άφησα για το τέλος μια σελίδα με το όνομα IT eBooks όπου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν e-books για θέματα Πληροφορικής από μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς όπως η O’Reilly, Cisco, Microsoft Press, Wiley κα. Υπάρχουν βιβλία Πληροφορικής για όλα τα θέματα και τα επίπεδα στις πιο τελευταίες εκδόσεις τους. Δεν έχετε παρά να εισάγετε στην μηχανή αναζήτησης αυτό που χρειάζεστε και θα σας βγάλει έναν κατάλογο από τα διαθέσιμα βιβλία. Μπορείτε να επιλέξετε όποια θέλετε και να τσεκάρετε αν είναι αυτό που ζητάτε μιας και έχει την δυνατότητα να το διαβάσετε online. Αν το βιβλίο σας ενδιαφέρει μπορείτε να το κατεβάσετε σε PDF μορφή. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες.
Κλείνοντας θα θελα να ενημερώσω ότι όλα τ’ ανωτέρω είναι στην Αγγλική Γλώσσα. Επειδή δεν έχουν όλοι οι φίλοι κι αναγνώστες το αναγκαίο επίπεδο σ’ αυτήν την γλώσσα, αλλά έχουν την διάθεση να μάθουν κάτι παραπάνω, αν κάποιος από σας γνωρίζει κάτι αντίστοιχο Ιστοσελίδα ή Εκπαιδευτικό Οργανισμό με μαθήματα ή βιβλία στα Ελληνικά θα χαιρόμασταν πολύ να το αναρτήσει με σχόλιο.
updates_b
Από έναν φίλο της σελίδας έλαβα ένα link στο οποίο έχει κάνει μια θαυμάσια συλλογή από διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που μπορείτε ν’ απευθυνθείτε για διάφορα μαθήματα δωρεάν!! Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να πάει στο Greek Open Science Blog και συγκεκριμένα στο link:
http://greekopenscience.wordpress.com/
Από το φίλο Δημήτρη Σ. ήρθε και μια σελίδα με web seminar του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που αφορά την αναπτυξη web εφαρμογων.

Σχόλια
Comment Poster
You have done a very good job Thank you. Hadoop Online Training .