7 μύθοι του SEO που πρέπει να ξεχάσετε το 2014!




Μύθοι στο χώρο του SEO πάντα υπήρχαν και μάλιστα αρκετοί. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Με τις τελευταίες και περισσότερο συζητημένες ενημερώσεις του αλγόριθμου της Google (Panda, Penguin και Hummingbird) ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά και εύκολα μπορούν να εύκολα παραπλανήσουν κάποιον που δεν είναι καλά διαβασμένος.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους μύθους του SEO που σίγουρα δεν πρέπει να πιστεύετε εν έτει 2014.

Μύθος #1: Το link building έχει πεθάνει

Πρακτικά η καλή κατάταξη μιας σελίδας χωρίς κανένα link είναι (σχεδόν) αδύνατη, ειδικά σε brands και λέξεις-κλειδιά με μεγάλο ανταγωνισμό.
Το link building μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον αν μοναδικός στόχος σας είναι μερικά links χωρίς πραγματική ουσία. Το σωστό link building δεν είναι εύκολο.
Χρειάζεστε links, όλες οι ιστοσελίδες τα χρειάζονται (και όχι μόνο για την κατάταξη στα αποτελέσματα της Google). Επομένως πρέπει να συνεχίστε την προσπάθεια απόκτησης τους, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάτε μερικούς κανόνες του link building που θα δώσουν αξία στη σελίδα σας για τα επόμενα χρόνια, όχι για 10-12 μήνες.
Δεν έχουν όλα τα links την ίδια αξία. Συνήθως, όσο πιο δύσκολο είναι να το αποκτήσετε, τόσο περισσότερη αξία έχει. Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα τεχνικών απόκτησης links και δείτε τι μπορεί να ταιριάζει στη δική σας προσπάθεια.

Μύθος #2: Τα no-follow links δεν έχουν αξία

Έχουν. Και μάλιστα έχουν την ουσιαστική αξία ενός link: Μεταφέρουν κόσμο από μια άλλη σελίδα στη δική σας. Ή μήπως δε σας νοιάζουν οι επισκέψεις;
Για να δούμε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι έχετε μια σελίδα για επισκευή κινητών τηλεφώνων. Ας πούμε, επίσης, ότι συμμετέχετε σε ένα forum σχετικό με κινητά τηλέφωνα και βλάβες αυτών. Η πιθανότητα να πάρετε από ένα forum ένα do-follow link είναι πολύ μικρή. Ένας σύνδεσμος όμως από αυτό το forum μπορεί να σας φέρει πάρα πολλούς επισκέπτες και μάλιστα πελάτες. Πιάσατε το νόημα;

Μύθος #3: Το Content Marketing έχει αντικαταστήσει το SEO

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η στρατηγική δημιουργίας ποιοτικού περιεχομένου (content marketing) πάντα υπήρχε και αποτελούσε τρόπο επίτευξης καλύτερης κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον η ποιότητα του παραγόμενου περιεχομένου παίζει καθοριστικό ρόλο.
Όλη η συζήτηση γύρω από το content marketing έχει δημιουργήσει σε μερικούς την εντύπωση ότι αυτό έχει αντικαταστήσει το SEO, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η παραγωγή περιεχομένου χωρίς το SEO δε θα έχει σε καμία περίπτωση τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αν θυμηθούμε τα αρχικά του SEO (Search Engine Optimization) βλέπουμε ότι μιλάμε για βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης.
Δηλαδή: Παράγω περιεχόμενο (content marketing) και το βελτιστοποιώ για τις μηχανές αναζήτησης (SEO). Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει το όλο θέμα. Τα χρειάζεστε και τα δύο.
Αν πιστεύετε στα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής, ίσως αξίζει να διαβάσετε περισσότερα για το content marketing.

Μύθος #4: “Το guest blogging έχει πεθάνει”

Αυτή η φράση είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποίησε ο Matt Cutts (ο επικεφαλής της ομάδας Webspam της Google) στην ανακοίνωσή του.
Ο παραπάνω τίτλος είναι (μάλλον σκόπιμη) παγίδα. Αυτό που αληθεύει είναι πως τα guest posts σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα με σκοπό την απόκτηση “εύκολων” links έχουν πεθάνει.
Σήμερα, για να έχει αποτέλεσμα το guest blogging πρέπει να στοχεύετε στην απόκτηση φήμης και όχι μόνο links. Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι πρέπει να γράψετε για μια ιστοσελίδα με θεματολογία όμοια με αυτή της δική σας.
Αν μπορείτε να αποκτήσετε ποιοτικά links από guest posts, κάντε το. Σιγουρευτείτε όμως ότι έχετε βρει το κατάλληλο website για guest blogging.

Μύθος #5: Η παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζει άμεσα την κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης

Όχι τόσο μύθος όσο παρεξήγηση. Μια ενεργή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα σίγουρα θα βοηθήσει την προσπάθεια σας κυρίως με τους παρακάτω τρόπους:
  • Φέρνοντας επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας
  • Κάνοντας γνωστό το όνομά σας σε ευρύτερο κοινό
  •  Χαρίζοντας σας αξία, αν έχετε όρεξη να προσπαθείτε για το κοινό σας
Όλα τα παραπάνω (έμμεσα) είναι πιθανό να οδηγήσουν σε άλλα αποτελέσματα όπως η απόκτηση links από τρίτους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούν να σας βοηθήσουν τα social media.
Αν έχετε δημιουργήσει ένα προφίλ μόνο για να ρίχνετε τα άρθρα σας που και που, μάλλον δε θα σας βοηθήσει και πολύ.
Καλύτερα να αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα το κοινωνικό σας προφίλ. Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι μείνει ικανοποιημένος ο επισκέπτης/πελάτης. Δεν αρκεί μόνο να τον φέρετε στη σελίδα σας.

Μύθος #6: Υπάρχει ιδανική τιμή της πυκνότητας λέξης-κλειδί σε μια σελίδα

Πρόκειται για έναν πολύ παλιό μύθο που αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν (δε θα μπορούσε να παραλειφθεί!). Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία τέτοια τιμή. Φυσικά πρέπει να περιέχονται λέξεις-κλειδιά στη σελίδα και μάλιστα αρκετές παραλλαγές της βασικής λέξης-κλειδί. Αλλά όχι κάνοντας κουραστική επανάληψη.
Ο τρόπος που πρέπει να δουλεύετε είναι να συγκεντρώνετε τις παραλλαγές της βασικής λέξης-κλειδί που σας ενδιαφέρει και να φροντίσετε να συμπεριληφθούν φυσικά μέσα στο κείμενο σας.
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, μην ανεβάζετε την πυκνότητα όλων των παραλλαγών πάνω από 2%. Αυτό σημαίνει αναφορά όλων των πιθανών παραλλαγών που σας ενδιαφέρουν περίπου 10 φορές σε ένα κείμενο των 500 λέξεων. Να θυμάστε ότι πάντα το κείμενο πρέπει να είναι φυσικό και όχι κουραστικό για τον αναγνώστη.

Μύθος #7: Τα πολλά εσωτερικά links θα βοηθήσουν την κατάταξη σας

Όταν οργανώνετε την δομή των εσωτερικών συνδέσμων της σελίδας σας, η εμπειρία των επισκεπτών είναι το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να σας απασχολεί. Νομίζετε ότι θα τους φανεί χρήσιμη η ύπαρξη 5 διαφορετικών links από την αρχική σελίδα σας προς την ίδια, άλλη σελίδα;
Επίσης, καλό είναι να διαφοροποιείται το anchor text κάθε φορά. Και αυτό όχι τόσο για την Google, όσο για τους επισκέπτες. Μερικοί μπορεί να προτιμήσουν μια φράση όπως «η προσφορά της ημέρας», ενώ άλλοι μια όπως «θέλεις μια γρήγορη προσφορά;».
Τέλος, σε αντίθεση με τον αριθμό των internal links, είναι σημαντικό η δομή τους να είναι σωστή ώστε η πλοήγηση να είναι εύκολη για τους επισκέπτες και το Googlebot. Δώστε την απαραίτητη προσοχή χωρίς υπερβολές.

Συμπέρασμα

Όπως δημιουργήθηκαν όλοι οι παραπάνω μύθοι, είναι πιθανό και λογικό να υπάρχουν παρεξηγήσεις και σε μελλοντικά θέμα που θα προκύψουν.
Πρέπει οπωσδήποτε να είσαστε προσεκτικοί σε κάθε αλλαγή που προγραμματίζετε να κάνετε και αφορά στο SEO. Αν η στρατηγική που ακολουθείτε δουλεύει για εσάς, τότε δε χρειάζεται να είσαστε βιαστικοί και να χαλάσετε με ένα λάθος όσα χτίσατε.
Εφαρμόστε τακτικές που έχει αποδειχθεί ότι δουλεύουν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ώστε ότι κάνετε να δίνει αξία στην ιστοσελίδα σας σε βάθος χρόνου.

Σχόλια
Comment Poster
Πολύ σωστά όσα επισημαίνονται στο άρθρο. Στο μύθο 6 να προσθέσω ότι πλέον σήμερα δεν βελτιστοποιούμε για λέξεις-κλειδιά αλλά για topics. Στην διάσταση αυτή είναι σημαντικό για κάθε topic να βρίσκουμε τα related keywords και να τα εμφανίζουμε με φυσικό τρόπο στο κείμενο της σελίδας. Έχουμε περάσει πλέον στην εποχή του semantic seo.
Comment Poster
united airlines international.