Πως να κερδίσετε τους επισκέπτες που έρχονται πρώτη φορά στο blog σας!




Έχετε ακούσει ποτέ ότι η πρώτη σκέψη είναι πολλές φορές καθοριστική; Υπάρχει μόνο μια πρώτη εντύπωση και αυτή είναι σημαντική και για το blog σας.
Επίσης, είναι γνωστό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών δυστυχώς δε θα επιστρέψει ξανά στη σελίδα σας, κάτι που κάνει την πρώτη επίσκεψη ακόμα σπουδαιότερη.
Πρέπει, λοιπόν, να βρείτε τον τρόπο για να εντυπωσιάσετε κάθε επισκέπτη του blog σας και να τον κάνετε να επιστρέψει. Ας δούμε μερικά σημεία που αξίζει να προσέξετε:

Το design είναι marketing

Αν δεν μπορείτε να νιώσετε τη συσχέτιση των δύο, ίσως αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας για το conversion rate.
Πολλοί συσχετίζουν τον παραπάνω όρο με τις πωλήσεις. Λάθος! Μια εταιρική ιστοσελίδα ή ένα e-shop μπορεί να “μετατρέψει” τον επισκέπτη σε πελάτη και ένας blogger μπορεί να το μετατρέψει σε subscriber (δηλαδή μόνιμο επισκέπτη). Επομένως, όλοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το conversion rate.
Η δομή και η σχεδίαση της ιστοσελίδας σας είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγο για το ποσοστό μετατροπής. Μη πέφτετε στην παγίδα του “η σελίδα μου είναι τέλεια!” επειδή εσείς την βλέπετε τέλεια. Μπορεί όντως να είναι. Ποιος γονιός όμως βλέπει άσχημο το παιδί του;
Ζητήστε τη γνώμη γνωστών, επισκεπτών ή κάνετε χρήση εργαλείων που μετρούν το ποσοστό μετατροπής αν στόχος σας είναι η πώληση μέσω της σελίδας σας.
Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι το design στα μάτια του επισκέπτη σας. Μπορείτε να το καταλάβετε και από τη δική σας κρίση για τις σελίδες που επισκέπτεστε.
Συμβουλή: Δημιουργείτε με το WordPress; Αξίζει να επενδύσετε δίχως δεύτερη σκέψη σε κάποιο premium θέμα αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Οδηγήστε τους στο σημαντικό περιεχόμενο

Η πρώτη ματιά του επισκέπτη πέφτει στο μεγαλύτερο ή στο εντονότερο σημείο της σελίδας που συνήθως είναι το logo αυτής και γενικότερα η περιοχή του header. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η ύπαρξη μενού πλοήγησης σε αυτό το σημείο.
Μια περιοχή για εισαγωγή κάποιου widget (widget area) ακριβώς πάνω ή ακριβώς κάτω από το header είναι ιδανική για να προβάλλετε κάτι που θέλετε να δουν όλοι.
Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το πρώτο widget της sidebar σας για να οδηγήσετε έναν επισκέπτη εκεί που θέλετε. Με την κατάλληλη αντίθεση μπορείτε να μαγνητίσετε το βλέμμα σε εκείνη την περιοχή.
Είσαστε περήφανοι για κάτι που προσφέρετε στο κοινό σας; Προωθήστε το στο κατάλληλο σημείο και περιμένετε τα αποτελέσματα.

Προσφέρετε κάτι χρήσιμο και ποιοτικό δωρεάν

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε (και που δυστυχώς το κάνουν πολλοί) είναι να προσπαθήσετε να πουλήσετε/ζητήσετε κάτι απευθείας από τον επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά.
Η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών προφανώς δεν είναι κακή κίνηση, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός δημιουργίας ιστοσελίδας για πολλούς, αλλά για να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται εφόσον έχετε κερδίσει την πλήρη προσοχή και εμπιστοσύνη του μελλοντικού πελάτη.
Η ιδανική κίνηση είναι να τους προσφέρετε κάτι δωρεάν για να σας δοκιμάσουν. Μη σκέφτεστε ότι θα πάρουν αυτό και θα φύγουν. Προσφέρετε κάτι μικρό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που διαθέτετε ή σκέφτεστε να προωθήσετε μελλοντικά. Μπορείτε για αντάλλαγμα να ζητήσετε να κάνουν subscribe ώστε να τους ενημερώσετε μελλοντικά για κάτι νέο. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικοί μπορείτε να γίνετε για τους συνδρομητές σας και πόσο σημαντικοί είναι αυτοί για εσάς;
Αν είσαστε blogger, είναι δυο φορές σημαντικότερο να κάνετε το ίδιο! Γράψτε ένα ποιοτικό άρθρο, ένα tutorial ή κάτι αντίστοιχο και διαθέστε το με την προϋπόθεση να γίνει κάποιος subscriber σας. Ποιος δε θέλει να έχει μελλοντικά σίγουρη επισκεψιμότητα στέλνοντας ένα email;
Βρείτε τι μπορείτε να προσφέρετε και μη χάνετε άλλο χρόνο.

Οι τίτλοι είναι σημαντικότεροι από όσο φαντάζεστε

Κρατάω έναν επισκέπτη στην ιστοσελίδα μου σημαίνει ότι τον κάνω να μετακινείται από σελίδα σε σελίδα. Το μόνο που βλέπει πριν μεταφερθεί από τη μια σελίδα στην άλλη είναι ο τίτλος της.
Ένας άψογος τίτλος θα τον οδηγήσει στο κλικ και το καλό περιεχόμενο θα τον κρατήσει στη νέα σελίδα. Δεν είναι απλό;
Για καλή σας τύχη, υπάρχει μια συνταγή δημιουργίας τίτλων που φαίνεται να αποδίδουν αρκετά καλύτερα από άλλους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την αντίστοιχη ενότητα σε αυτό το άρθρο:
Η ανατομία ενός σωστά δομημένου blog post

Κάνετε τα άρθρα σας να μοιάζουν με συζήτηση

Οι άνθρωποι προτιμούν τις συζητήσεις αντί του μονολόγου. Το γνωρίζετε καλά αν θυμηθείτε πόσο νυστάζατε στις διαλέξεις στο πανεπιστήμιο ή στην τάξη στο σχολείο!
Σε προσωπικό επίπεδο, παλαιότερα δεν εκτιμούσα την αξία της συζήτησης στο blogging, αλλά από τη μέρα που άρχισα να γράφω πιο “ζεστά” παρατήρησα ότι ο μέσος χρόνος παραμονής στο website μου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20%.
Ενώ μου άρεσε να γράφω πιο σοβαρά-ψυχρά, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι έκανα λάθος. Δεν σκέφτηκα μόνος να το δοκιμάσω, κάποιος μου το είπε. Αν δεν το κάνετε, δοκιμάστε το.
Μπορείτε να κάνετε τα άρθρα σας πιο προσιτά και διαλλακτικά με τους παρακάτω τρόπους:
  • Χρησιμοποιείτε λέξεις όπως το “εγώ” και το “εσείς/εσύ”: Είναι οι αντωνυμίες που χρησιμοποιούνται στις συζητήσεις. Η αναφορά στο πρόσωπο κάθε αναγνώστη ξεχωριστά δημιουργεί ένα πιο φιλικό κλίμα.
  • Μην είστε πολύ επίσημοι: Οι συζητήσεις μπορούν να είναι σοβαρές χωρίς να είναι πολύ επίσημες. Μη γράφετε το άρθρο σας όπως θα γράφατε μια εισήγηση.
  • Χωρίστε σωστά τις παραγράφους: Δεν έχει να κάνει τόσο με το κλίμα συζήτησης όσο με το πόσο προσιτό είναι το περιεχόμενο που δημοσιεύετε. Αναμφίβολα, ο σωστός διαχωρισμός του κειμένου μπορεί να ξεκουράσει το μάτι του αναγνώστη ενώ αντιθέτως ένα μονοκόμματο κείμενο μπορεί να τον αποθαρρύνει.

Δημιουργήστε τέλειο περιεχόμενο. Το χρειάζεστε

Το έχετε ακούσει χίλιες φορές. Πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντικό για ένα blog. Δεν έχει νόημα να φέρετε έναν επισκέπτη αν δεν το κρατήσετε.
Αν υπάρχει κάποιο blog που διαβάζετε καθημερινά και εμπιστεύεστε το περιεχόμενο του, τότε καταλαβαίνετε τι σημαίνει το ποιοτικό περιεχόμενο.
Υπάρχουν blogs αποθηκευμένα στους σελιδοδείκτες μου τα οποία επισκέπτομαι κάθε μέρα από συνήθεια. Αυτός ήταν ο στόχος τους, να με κάνουν να τα επισκέπτομαι “από συνήθεια”. Και τον πέτυχαν. Ξέρετε πως; Με το να με ικανοποιήσουν σχεδόν πλήρως τις πρώτες 4-5 φορές που βρέθηκα σε αυτά.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ακριβώς το ίδιο. Δημιουργήστε το blog/σελίδα που κάποιος θα θέλει να αποθηκεύσει στους σελιδοδείκτες του.
Πως θα το πετύχετε;
ΜΟΝΟ με τη δημιουργία άριστου περιεχομένου. Είναι εύκολο; Όχι. Αν ήταν εύκολο όλοι θα ήμασταν πετυχημένοι. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι θα εκτιμήσει το κοινό σας.
Όσο άσχημο και αν ακούγεται: δεν υπάρχει περίπτωση ένα blog να πάει καλά χωρίς πολύτιμο περιεχόμενο για το κοινό του.
Συμπέρασμα
Τώρα μπορείτε να αποφύγετε μερικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν ξεκινούν στο χώρο του blogging.
Αν θέλετε να κάνετε γνωστό το blog σας επικεντρώστε την προσοχή σας σε αυτά τα ζητήματα και σε όλα άλλα μπορείτε να φανταστείτε ότι θα εκτιμήσουν οι επισκέπτες σας. Χρειάζεται χρόνο για να “χτίσετε” το όνομα σας στο χώρο σας και πρέπει να πηγαίνετε βήμα-βήμα.
Εσείς τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε για να εντυπωσιάσετε τους επισκέπτες σας και να τους κάνετε να επιστρέψουν;

ΠΗΓΗ
Σχόλια