Πολυμεσικές Υπηρεσίες πάνω από IP δίκτυα





Περίληψη
Σε μια εποχή που το ευρυζωνικό διαδίκτυο διαδίδεται όλο και πιο πολύ, ο κόσμος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνίων στρέφεται στην μετάδοση φωνής πάνω από IP δίκτυα και στην ενοποίηση των υπηρεσιών. Το κυρίαρχο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την μετάδοση φωνής πάνω από IP δίκτυα είναι το Session Initiation Protocol (SIP).
Στην παρούσα διατριβή γίνεται μια μελέτη του SIP όσον αφορά την διαχείριση πολυμεσικών συνόδων σε εφαρμογές Voice Over IP (VoIP). Εξετάζονται κάποιες SIP υλοποιήσεις ανοιχτού κώδικα και χρησιμοποιείται το Asterisk PBX για την υλοποίηση και παραμετροποίηση κάποιων υπηρεσιών.
Η διατριβή οργανώνεται ως εξής:
Το κεφάλαιο 2 δίνει μια επισκόπηση της διαχείρισης πολυμεσικών συνόδων. Αυτή η επισκόπηση εισάγει τις βασικές διαδικασίες διαχείρισης συνόδων, λειτουργίες και εφαρμογές, με μια έμφαση στο SIP. Γίνεται επίσης μια σύγκριση του SIP με το H.323 πρωτόκολλο που είναι πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται κυρίως για VoIP, ενώ γίνεται και μια αναφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από το SIP.
Στο κεφάλαιο 3, οι υπάρχουσες open source SIP υλοποιήσεις παρουσιάζονται και συγκρίνονται. Ανάμεσα σε αυτές, το Asterisk PBX θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα δοκιμής σε αυτήν την διατριβή. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή παρουσιάζονται. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι πολλές λειτουργίες που προσφέρονται απο το Asterisk, η αλληλεπίδραση του Asterisk με διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από το λειτουργικό σύστημα UNIX και η δυνατότητα να προγραμματίσει κάποιος σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού ώστε να αλληλεπιδράσει με τις διεπαφές που παρέχει το Asterisk για τον λόγο αυτόν.

Στο κεφάλαιο 4, το Asterisk μελετάται λεπτομερέστερα: τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, τα σενάρια χρήσης του και η αρχιτεκτονική του, παρουσιάζονται. Έμφαση δίνεται στην χρησιμοποίηση του Asterisk PBX σαν VoIP σύστημα.
 
Στο κεφάλαιο 5, το Asterisk, οι υπηρεσίες voicemail to email και click to dial πειραματίζονται στο εργαστήριο. Επίσης γίνονται κάποια πειράματα χρησιμοποιώντας την προώθηση κλήσεων σε διάφορες καταστάσεις του χρήστη που έχει ενεργοποιημένη την υπηρεσία. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται και αναλύονται στο τέλος αυτού του κεφαλαίου. Τα αποτελέσματα αφορούν το κατά πόσο οι υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν και που προσφέρει το Asterisk είναι σταθερές και συμβατές με τα standards του SIP πρωτοκόλλου.
Τέλος, στο κεφάλαιο 6, η εργασία συνοψίζεται και συνάγονται κάποια συμπεράσματα
Επίσης γίνεται μια αναφορά σε κάποιες ιδέες για μελλοντική δουλειά που αφορά την περαιτέρω εξέλιξη των υπηρεσιών που υλοποιήθηκαν καθώς και την υλοποίηση κάποιων νέων υπηρεσιών


DOWNLOAD


Σχόλια