Κανονικά ΑΤΜ και συντάξεις σήμερα - 60 ευρώ το όριο αναλήψεων

http://www.kontranews.gr/media/k2/items/cache/050a9fac476e0b4f7ca452c31c49ba4b_XL.jpg Ολοκληρώθηκε περίπου στις 02:00 το Υπουργικό Συμβούλιο που ξεκίνησε στις 20:30. Αύριο η ενημέρωση του Οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους πε− ριορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θαλειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.
Προσθέτει δε ότι, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.
Μετά την λήξη του κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου υπουργός κατά την έξοδό του,  ξεκαθάρισε πως, «δεν μιλάμε για capital controls αλλά περιορισμό λίγων ημερών».  Στην συνέχεια συμπλήρωσε πως, σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών, όπως το Web Banking, οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες. Επίσης, έγινε κατανοητό πως, η χώρα δεν θα μείνει ούτε μία μέρα χωρίς ρευστό, καθώς αν και είναι κλειστά τα φυσικά καταστήματα τα ΑΤΜ  λειτουργούν κανονικά, με περιοριμσμό στις κινήσεις κεφαλαίων τα 60 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, το 24ωρο. Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή τα μέτρα πάρθηκαν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση για  «πάγωμα» της ενίσχυσης του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Το πλήρες εύρος των μέτρων θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας από το Οικονομικό επιτελείο.
Κλειστές για 6 εργάσιμες ημέρες θα παραμείνουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ μόνο για σήμερα, κλειστά Θα παραμείνουν και τα ΑΤΜ για να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες και να προετοιμαστούν κατάλληλα για μηχανήματα ώστε να λειτουργήσουν από αύριο με τους περιορισμούς των  Capital Controls (περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, από αύριο το όριο στα ποσά αναλήψεων για μετρητά θα είναι τα 60 ευρώ, ενώ απεριόριστες θα είναι οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, web banking, εντός των ορίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επίσης, το τραπεζικό χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δηλαδή μεταξύ 29 Ιουνίου και 6 Ιουλίου θα παραμείνει κλειστό.
Τα Capital controls σημαίνει περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, άρα όρια στην ανάληψη μετρητών στα 60 ευρώ ανά κάρτα την ημέρα (24 ώρο).  Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μεταξύ 29 Ιουνίου και 6 Ιουλίου δηλαδή έως την άλλη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να μη αυξήσει τον ELA (παροχή έκτακτης χρηματοδότησης) τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας
  Τα αποφάσισαν από το απόγευμα Βαρουφάκης και τραπεζίτες. Στις 18:00 στο υπουργείο Οικονομικών, διεξήχθη το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όπου κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι των τραπεζών,  Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε σχετικά πως,  «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά». Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της  Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, συνέστησε «ψυχραιμία»
Πως,  «δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες» τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου. Εξερχόμενος του συμβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε πως η Αρχή θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο.
Απόλυτα προστατευμένες οι καταθέσεις – Μόνο στο χειρότερο σενάριο ένα «Bail in»
Στην μακρινή αλλά όχι απίθανη περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η προστασία του Τραπεζικού συστήματος και καταρρεύσουν οι τράπεζες τότε πρώτα θα ακολουθήσουν τα κεφαλαιακά αποθεματικά και τότε, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του «bail in», δηλαδή όταν μέτοχοι (ιδιώτες) καλούνται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους, αλλιώς καταστρέφονται. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα χάσει άμεσα πολύ σημαντικά κεφάλαια ενώ παράλληλα στο απολύτως (και μόνο τότε ) χειρότερο σενάριο όπου έχουν αποτύχει όλα τα μέτρα προστασίας, θα κινδυνεύουν και οι καταθέτες.
Σχεδόν ανύπαρκτος ο κίνδυνος υφαρπαγής Θυγατρικών
Σχεδόν απίθανος χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές, ο κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών(όπου οι ελληνικοί όμιλοι έχουν μεγάλη διείσδυα) μπορεί στην χειρότερη περίπτωση να αποφασίσουν να υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών για να περιορίσουν την μετάδοση της οικονομικής κρίσις στα δικά τους τραπεζικά συστήματα.
Κάτι που είδαμε να συμβαίνει το 2013 με το παράδειγμα της Κύπρου, όταν η Πειραιώς σε ένα βράδυ αγόρασε όλες σχεδόν τις Κυπριακές τράπεζες.
Αυτό το σενάριο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες τις ελληνικής οικονομίας από αυτές της Κύπρου, τόσο στη  κατάσταση των τραπεζών όσο και σχετικά με την  διεθνή Οικονομική συγκυρία.
Δείτε το ΦΕΚ:


  ΠΗΓΗ
Σχόλια