Καλά Νέα: Έλληνας αστρονόμος στην ομάδα που ανακάλυψε έναν πιθανά κατοικήσιμο πλανήτη

http://i2.wp.com/www.ellines.com/wp-content/uploads/2016/08/122423_web.jpg?fit=720%2C467
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχει Έλληνας αστρονόμος, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοντινού πιθανά κατοικήσιμου πλανήτη, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή και είναι αρκετά κοντά για την αποστολή διαστημικών αποστολών. Στην ομάδα συμμετείχαν 31 επιστήμονες από 8 χώρες.


Ο πλανήτης Proxima b είναι μόλις τέσσερα έτη φωτός μακριά μας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να δεχτεί ταξιδιώτες από τη Γη στο μακρινό μέλλον. Πρόκειται για τον κοντινότερο στη Γη εξωπλανήτη που είναι δυνητικά φιλόξενος για τη ζωή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

http://i0.wp.com/www.ellines.com/wp-content/uploads/2016/08/tsapras_1176x420_acf_cropped.png?resize=795%2C%20364&quality=100
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, με μια νέα γενιά τηλεσκοπίων, θα καταφέρουν να εξερευνήσουν με ρομπότ τον νέο πλανήτη και θα φτάσουν σε περισσότερα συμπεράσματα.

Μεταξύ της πολυπληθούς ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα, ήταν ο Έλληνας αστρονόμος Γιάννης Τσάπρας, από το Κέντρο Αστρονομίας της Χαϊδελβέργης.

«Το 2013, όταν ήμουν ακόμη στο Queen Mary University στο Λονδίνο, ένας συνάδελφος είχε κάποιες παρατηρήσεις από τον Proxima Centauri (Εγγύτατο Κενταύρου) που τον είχαν βάλει σε υποψίες ότι πρέπει να υπάρχει ένας μικρός πλανήτης εκεί. Το πρόβλημα ήταν ότι ο αστέρας είναι ενεργός και το σήμα που έβλεπε δεν ήταν ξεκάθαρο. Συζητούσαμε από τότε λοιπόν πώς να οργανώσουμε μια σειρά παρατηρήσεων που θα οδηγούσε στην επιβεβαίωση ή απόρριψη αυτού του σήματος.» δήλωσε σε συνέντευξη του στο neoskosmos.com.


ellines.com


Σχόλια