EQ-Μια εισαγωγή μέρος 1




Ευχάριστο πολύ τον (TrevorC) για το κείμενο. Και έρχονται και αλλα μείνετε συντονισμένοι!







Για αρχή πριν πριν διαβάσετε το post αυτό θέλω να πω λίγα πράγματα. Το social engineering (και η ψυχολογία) είναι ένα θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί πολύ. Τώρα που έχω πρόσβαση στην κατηγορία αυτή θα προσπαθήσω να γράψω μερικά guide και εκπαιδευτικά post. Το social engineering και γενικώς η ψυχολογία είναι μια ολόκληρη επιστήμη και είναι δύσκολο να συνοψίσω τόσα πράγματα σε μόνο μερικά post. Γι' αυτό τα post θα είναι χωρισμένα σε διάφορα μέρη και το ένα θα συμπληρώνει το άλλο.

Για αρχή θέλω να πω πως το EQ δεν έχει άμεσα να κάνει με social engineering. Δηλαδή δεν εξηγεί πως να αποσπάσεις πληροφορίες κτλ. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσει κάποιος διότι είναι η βάση του social engineering και σου μαθαίνει να ψυχολογείς τα άτομα γύρω σου αλλά και κυριότερα τον ίδιο σου τον εαυτό και να χειραγωγείς τα συναισθήματα ή τα δικά σου ή των άλλων. Σε αυτό το post θα μιλήσουμε με τι ασχολείται το EQ, τι είναι, και μερικά άλλα πράγματα.

Κρυφό ΠεριεχόμενοTo EQ ή αλλιώς και EI είναι ακρώνυμο για Emotional Quotient ή Emotional Intelligence. Αυτό έχει να κάνει όπως είπα και παραπάνω με την ικανότητα κάποιου να είναι διπλωμάτης, να μπορεί να χειραγωγήσει ή να συγκρατήσει τα συναισθήματα του και τα συναισθήματα των άλλων.



Πολλοί υποστηρίζουν πως το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQκαι πως βοηθάει στο να πετύχει κανείς στην ζωή του πιο πολύ απ' ότι IQ. Αυτό ας μην λέμε ψέματα το βλέπουμε όλοι και καθημερινά στην κοινωνία μας. Όπου κάποιος είναι πιο πετυχημένος λόγο των γνωριμιών των οποίων έχει σε σχέση με κάποιον ο οποίος είναι απλά πιο έξυπνος. Αυτό βέβαια δεν ισχύει πάντα, αλλά ο συνδυασμός EQ και IQ είναι κάτι τρομερό. Αυτόν τον συνδυασμό έχουν πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες. Επίσης το EQ σε αντίθεση με το IQ μπορεί να αναπτυχθεί με αρκετή εξάσκηση ή διάβασμα.

Πως βοηθάει αυτό στο Social Engineering;

Ουσιαστικά το EQ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του Social Engineering.

To EQ έχει να κάνει με 5 βασικά πράγματα:

-Να γνωρίζεις τα συναισθήματά σου (Γνώθι σαυτόν)

-Να τα ελέγχεις (αυτοδιαχείριση)

-Να κινητοποιείς τον εαυτό σου (αυτοδιαχείρηση)

-Να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των άλλων (Κοινωνική ευαισθητοποίηση)

-Να τα "ελέγχεις" (διαχείριση σχέσεων)



Τουλάχιστον αυτό είναι το μοντέλο που έφτιαξε ο μεγάλος επιστήμονας Daniel Goleman αν και κάποιοι διαφωνούν.



1. Γνώθι σαυτόν

Χωρίζετε σε: αυτογνωσία, ακριβείς αυτοεκτίμηση, και αυτοπεποίθηση

-Αυτογνωσία: Να ξέρεις τι νιώθεις και γιατί.

-Ακριβείς αυτοεκτίμηση: Να καταλαβαίνεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου

- Αυτοπεποίθηση: Όλα είναι πιθανά με αρκετό θάρρος. Να ξέρεις πως ο,τι και να γίνει εσύ μπορείς να ανταπεξέλθεις.

2. Αυτοδιαχείριση

Να μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου και τα αισθήματά σου ώστε να μην σε ελέγχουν αυτά. Αλλά και να μπορείς να δίνεις θάρρος και να κινητοποιείς τον εαυτό σου.

3. Κοινωνική ευαισθητοποίηση

Να καταλαβαίνεις πως νιώθουν οι άλλοι, πως του επηρεάζεις εσύ και ποιος είναι ο ρόλος σου προς εκείνους.

4. Διαχείριση σχέσεων

Όπως λέει και στον τίτλο. Να είσαι διπλωμάτης.




Σχόλια