Πως να γίνεις game developer (Πλήρης οδηγός).



Ευχάριστο τον (TrevorC) για αυτό το θέμα!



Έχω αρκετή εμπειρία με Game developement αφού ασχολούμουν για αρκετά χρόνια. Δεν έχω φτιάξει κάτι που να το έχω κάνει release αλλά έχω ασχοληθεί με πάρα πολλά project και έχω έρθει και σε επαφή με μεγαλύτερα Studio από τα οποία έχω πάρει και συμβουλές. Εδώ παρακάτω θα αφήσω μερικές δικές μου συμβουλές αλλά και πολλά από τα tip τα οποία μου έχουν δώσει οι developers από το studio MiniBoss μαζί και με μερικές ιστοσελίδες που είναι σχεδόν απαραίτητες.

Κρυφό Περιεχόμενο



Στο πρώτο μέρος έχω μερικές συμβουλές από εμένα για αρχάριους και μη, τις οποίες μπορείτε να προσπεράσετε.

Στο δεύτερο μέρος έχω συμβουλές από ένα Studio με το οποίο είχα έρθει σε επαφή και θα ήταν καλό, είτε είστε καινούργιοι είτε έμπειροι developers να το κοιτάξετε γιατί έχει πράγματα τα οποία δεν βρίσκετε σε απλά tutorials π.χ στο youtube.

Για αρχή πρέπει να πω πως το game dev δεν είναι εύκολη δουλεία. Παίρνει πολύ χρόνο και κόπο. Καλό θα ήταν να κοιτάξετε τι πόρους έχετε, τι ικανότητες έχετε αλλά και πόσα άτομα είσαστε.

Αν είσαστε μόνοι σας όσο καλό προγραμματισμό και να ξέρετε θα σας πάρει χρόνια για να φτιάξετε ένα μεγάλο project. Ο λόγος είναι πως ένα παιχνίδι αποτελείτε από πάρα πολλά πράγματα όπως η μουσική και οι ήχοι,τα visuals και τα models, ο προγραμματισμός και το πως θα δουλεύει το κάθε τι, η ιστορία, το debugging,το testing και πολλά άλλα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν θέλετε να κάνετε κάποιο μεγάλο πρότζεκτ θα είναι πολύ δύσκολο να τα κάνετε όλα αυτά μόνοι σας. Μπορεί να καταφέρετε να βρείτε έτοιμους ήχους,sprites και models ή να αγοράσετε μερικά αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολο να κάνετε όλα τα υπόλοιπα. Το ένα από τα παραπάνω για να γίνει μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω από ένα άτομο.

Οπότε αν δεν έχετε τους πόρους και δεν έχετε και κάποια ομάδα θα συμβούλευα να ξεκινήσετε από μικρά project. Παρακάτω έχω τι μπορείτε να κάνετε.

Τώρα για τα game engine εξαρτάτε από το τι θέλετε να κάνετε. Τα game engine τα οποία προτείνω εγώ σε αρχάριους οι άτομα που δεν έχουν εμπειρία με προγραμματισμό είναι:

Construct 2(2d παιχνίδια, Δωρεάν) : https://www.scirra.com/

RPG Maker(Μακράν το καλύτερο για αρχάριους και μη,

2d παιχνίδια,εύκολο,με πληρωμή αλλά το βρίσκετε και cracked στο pirate bay.): https://www.rpgmakerweb.com/

Unity game engine(Θέλει να ξέρεις και λίγο προγραμματισμό,3D,2D,δωρεάν): https://unity3d.com/

Εδώ θέλω να πω λίγα λόγια για το RPG Maker. Αυτό το game engine είναι το καλύτερο για άτομα που δεν έχουν τόση εμπειρία, δεν ξέρουν προγραμματισμό και δεν έχουν πόρους όπως μουσική, sprites κτλ. αλλά και για άτομα τα οποία δεν έχουν ομάδα και δουλεύουν μόνοι. Το RPG Maker σας επιτρέπει να φτιάξετε εύκολα πολύ καλά παιχνίδια και να τα πουλήσετε κι'όλας. Έχει μια μεγάλη κοινότητα με άτομα που δίνουν δωρεάν resources. Επίσης σας μαθαίνει τα βασικά του προγραμματισμού όπως το πως δουλεύουν τα loops και τα variables. Γι'αυτό το λόγο το RPG maker είναι μια πολύ καλή αρχή για όλους.

Τώρα για το Unity. Το Unity είναι ένα φοβερό engine για άτομα τα οποία έχουν αρκετές γνώσεις προγραμματισμού είτε javascript είναι C#. Έχω ασχοληθεί αρκετά και μπορώ να πω πως είναι αρκετά εύκολο και φιλικό για αρχάριους. Παρέχει ότι μπορεί να χρειαστεί κανείς για να φτιάξει 3D και 2D παιχνίδια. Ο λόγος που το βάζω εδώ είτε πως και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού μπορείτε να βρείτε scripts δωρεάν και να κάνετε την δουλεία σας.

Για το Contsruct 2 δεν έχω να πω πολλά.

Το πρώτο engine που χρησιμοποίησα ήταν το 001 Game Maker το οποίο είναι κατα την γνώμη μου και το πιο εύκολο αφού όταν έπαιζα με αυτό ήμουν στο δημοτικό. Βέβαια τότε ήταν σε beta και ήταν και δωρεάν. Τώρα κοστίζει αρκετά και δεν ξέρω κατα πόσο έχει αλλάξει αλλά μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.engine001.com/

Μερικές Ακόμα συμβουλές από εμένα είναι αυτές εδώ:

1. Προτείνω το RPG maker αν δεν έχετε πολύ χρόνο,skill,resources. Οι λόγοι αναγράφονται παραπάνω.

2. Να προσέχετε με τα resources που βάζετε στο παιχνίδι σας και να κοιτάτε να μην έχουν πνευματικά δικαιώματα διότι αυτό είναι παράνομο.

3. Το να φτιάξεις ένα παιχνίδι θέλει κόπο ότι εργαλείο και να χρησιμοποιείς. Μην περιμένετε να φτιάξετε ένα καλό πρότζεκτ μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς κόπο.

4. Μην αφήνετε τις δουλείες μισές σκεπτόμενοι ότι όλο και κάποιος θα το παίξει ή ότι είναι σε alpha/early access οπότε δεν πειράζει.

5. Μην το κάνετε release αν δεν πάρετε πρώτα γνώμες όχι από τους φίλους σας αλλά από το internet.

6. Όταν το φτιάξετε να σκεφτείτε αν θα το αγοράζατε ή αν θα το παίζατε εσείς και οι φίλοι σας σε περίπτωση βρίσκατε τυχαία στο internet.

Τώρα θα σας πω τα πιο σημαντικά πράγματα. Εδώ θα δείτε συμβουλές από τους developers στο MiniBoss Studio που ακόμα και να μην είναι πολύ μεγάλο το studio τους, λένε πολύ σημαντικά πράγματά:

Εδώ είναι ένας οδηγός ο οποίος εξηγεί τι πρέπει να προσέχετε ώστε το παιχνίδι σας να μπορούν να το παίξουν όλοι οι άνθρωποι ακόμα και εκείνοι με αναπηρία: http://gameaccessibilityguidelines.com/basic

Μετά εδώ θα βρείτε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πως να φτιάξετε ένα παιχνίδι:

http://www.pixelprospector.com/

Και κατα την γνώμη μου πρέπει να κοιτάξετε οπωσδήποτε αυτό εδώ:

http://www.sortingh.at/

Αυτό το site σας ρωτάει τι είδους παιχνίδι θέλετε να φτιάξετε και σας δίνει συμβουλές,εργαλεία και guides ώστε να κάνετε το παιχνίδι τω ονείρων σας πραγματικότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την Amora και τον Pedro από τους MiniBoss

Να ένα link στο site τους: http://blog.studiominiboss.com/

Και επίσης μπορείτε να τους ακολουθήσετε στο twitter @studioMiniBoss όπου ανεβάζουν διάφορα tutorials για να φτιάξετε animations και art.

Ξέχασα να προσθέσω αυτό το site στο οποίο μπορείτε να πουλήσετε τα παιχνίδια ή τα assets σας: https://itch.io/


(Το θέμα αυτό προέρχεται από το greekhacking.gr)
Σχόλια