NATO: WannaCry και Petya παραβιάζουν την Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού






Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις που αποκαλύπτουν ότι τόσο το WannaCry όσο και το Petya δημιουργήθηκαν από hackers υποστηριζόμενους από το κράτος. Αν οι επιθέσεις το κυβερνοχώρο προκαλούσαν συνέπειες συγκρίσιμες με ένοπλη επίθεση τόσο θα εφαρμοζόταν ο νόμος ένοπλης σύγκρουσης.

Αν και δεν έχει εφαρμοστεί κάποιος νόμος ακόμα, οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τα έθνη που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε παρόμοιες επιθέσεις.

«Εφόσον στοχοποιούνται σημαντικά κυβερνητικά συστήματα χωρών θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση κυριαρχίας. Συνεπώς, θα μπορούσε να είναι μια διεθνώς παράνομη πράξη που δίνει στα κράτοι-στόχους το έναυσμα για αντεπίθεση» αναφέρει ο Tomáš Minárik, ερευνητής στο ΝΑΤΟ CCD COE Law Branch.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ υπάρχουν στοιχεία ότι το WannaCry και το Petya ξεκίνησε από ένα κρατικό εγχείρημα και στη συνέχεια συμπεριέλαβε exploits τα οποία δέχτηκαν βελτιώσεις μέχρι να δημιουργηθεί η τελική μορφή της επίθεσης.




Το Petya αναπτύχθηκε πιο επαγγελματικά σε αντίθεση με το αδύναμο WannaCry και αντί να σαρώνει όλο το διαδίκτυο είναι πιο στοχευμένο και αναζητά να μολύνει βαθύτερα τα τοπικά δίκτυα υπολογιστών μετά την αρχική παραβίαση.

Οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας του ΝΑΤΟ εξηγούν ότι το Petya είναι μια “δήλωση εξουσίας” και μια επίδειξη της κεκτημένης καταστροφικής ικανότητας του εργαλείου.

Το WannaCry και το Petya μόλυναν χιλιάδες υπολογιστές, με το δεύτερο να στόχευε περισσότερο οργανισμούς και επιχειρήσεις. Η Ουκρανία λέγεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του Petya με χιλιάδες συστήματα να μολύνονται, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.


Το παρακάτω άθρο προέρχεται από το secnews.gr
Σχόλια