Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού η ΝΔ - ΒΙΝΤΕΟ





Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση που κρατά απέναντι στο νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια....

"Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο. Καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα. Καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του.




Ναι, είναι το αυτονόητο. Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη πολιτικής γενναιότητας. Που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα, στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας. Καμιά παράδοση, όμως, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα" είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για την Εκκλησία και κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

Σε αυτό το σημείο , απευθυνόμενος στη ΝΔ, θύμισε μάλιστα και τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: "Είστε υπέρ, ή κατά; Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι" .

"Όσοι μας καλούν να αποσύρουμε τον νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα. Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ακόμα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων που δηλητηριάζουν και εν τέλει διχάζουν την κοινωνία.




Και αν το ερώτημα προς την κυβέρνηση απαντάται με παρρησία και ευθυκρισία, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση ποιός θα το απαντήσει ; Γιατί είναι ερώτημα αμείλικτο και δε χωρούν υπεκφυγές. Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας; Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων ; Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους ή της πολύ πιο ισχυρής, απ’ ότι φαίνεται ,ακροδεξιάς σας πτέρυγας, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;" τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"O φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ. Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε.

Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δεν σας άφησε ο κ. Γεωργιάδης και εσείς κ. Βορίδη; Και για να χρυσώσετε το χάπι σήμερα το πρωί, έσπευσε να πάρει το χαρτοφυλάκιο της άμυνας από τον κ. Γεωργιάδη;... Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της επικοινωνιακής πολιτικής, της στρατηγικής και της φυσιογνωμίας σας...".

Συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε πως στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη συνοχή της ΝΔ κάνει διαρκώς παραχωρήσεις στον κ. Γεωργιάδη αλλά και στην ατζέντα της ακραίας δεξιάς και της ακροδεξιάς. "Έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη μεριά, χαίρομαι που αυτή τη φορά δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Κάποια στιγμή, όμως, και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους μάλλον από ενοχή που συγκυβερνήσατε με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη, τους αποκαλείτε ακροδεξιούς, θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές. Εσείς παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα, αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές. Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση που τις τολμά" επεσήμανε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν γίνεται στη βάση της ανοχής στη διαφορετικότητα. Διότι, σημείωσε, για την κυβέρνηση το θέμα δεν είναι η ανοχή αλλά η ελευθερία και η σημερινή νομοθέτηση συνιστά υποχρέωση. "Και έχει σημασία αυτό διότι η Πολιτεία δεν πρέπει νομοθετεί στη βάση της ανοχής. Νομοθετεί στη βάση της αρχής της ισότητας και της ελευθερίας. Όταν δεν υφίσταται η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τότε παράγονται γκρίζες ζώνες εντός της κοινωνίας που επιτρέπουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό κάποιων που η ίδια τους η χώρα επιλέγει να τους κατατάσσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας" τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα με σταθερά, κάνει βήματα προόδου σε όλους τους τομείς: την οικονομία, τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

"Ελπίζω με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποκαταστήσει μια στρέβλωση δεκαετιών, απέναντι σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Και, αλήθεια, όσοι σε αυτοί την αίθουσα κόπτονται όψιμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για το «Μένουμε Ευρώπη», θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι 19 χώρες της Ένωσης, έχουν ήδη κάνει το βήμα που εμείς συζητάμε σήμερα. Κάνουμε λοιπόν πράξη γενναίες προοδευτικές τομές, γιατί για εμάς το «Μένουμε Ευρώπη» δεν σημαίνει μένουμε στα μνημόνια. Δεν μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα. Γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές. Για μας λοιπόν το να μείνουμε Ευρώπη, σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα από όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις τις αγκυλώσεις τις αδικίες και να βγούμε όχι μόνο από τα μνημόνια , που βγαίνουμε και θα βγούμε σε λίγους μήνες, αλλά και να μπορούμε να άρουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά. Και ταυτόχρονα σημαίνει : μεταρρυθμίζουμε τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών" ανέφερε και καταλήγοντας είπε, πως είναι η ώρα της δικαίωσης για τους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έπειτα από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών .



Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:










Σχόλια