Γνωμάτευση μέσω τεχνητής νοημοσύνης κάθε ιατρικής εξέτασης με κόστος 1 δολάριο






Μία νέα υπηρεσία ονόματι Zebra AI1 λανσάρισε η εταιρεία Zebra Medical Vision (Zebra-Med), η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να κάνει διάγνωση σε ιατρικές εξετάσεις, με κόστος 1 δολάρια η καθεμία.


Η υπηρεσία μπορεί να κάνει γνωμάτευση σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, όπως και άλλες εξετάσεις, για να εντοπίσει αυτόματα ασθένειες στους πνεύμονες, το ήπαρ, την καρδιά και τα οστά.



Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες διαγνωστικές ικανότητες, όπως τον εντοπισμός καρκίνου του μαστού ή των πνευμόνων, αλλά και υπέρταση. Τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στους ακτινολόγους, ώστε αυτοί να εξοικονομούν χρόνο ή να αποφασίσουν τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων.



Το σύστημα μπορεί αυτή τη στιγμή να ανιχνεύσει 11 δαφορετικές παθήσεις, στις οποίες θα προστεθούν άλλες έξι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συνολικά, η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 35 διαγωνιστικά εργαλεία μέσα σε μία χρονιά.



Η Zebra-Med ανέπτυξε τα συστήματα βαθέος μάθησης, εξετάζοντας εκατομμύρια εξετάσεις υψηλής ποιότητας. Σε δοκιμή σε νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το σύστημα αποδείχθηκε πως, σε 100 αξονικές τομογραφίες, είχε 95% ευαισθησία και 100% ακρίβεια. Η ακρίβεια μετρά την ικανότητα διάκρισης των ασθενών από τους υγιείς, ενώ η ευαισθησία υποδεικνύει τον αριθμό των πραγματικά θετικών τεστ, συγκριτικά με όλους τους ασθενείς που έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση.



Σύμφωνα με τον Elad Benjamin, ιδρυτή της εταιρείας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ικανή στην οπτική ανάλυση, κάτι που ευνοεί την εφαρμογή της στη γνωμάτευση ιατρικών εξετάσεων. Για να αποκτήσουν ωστόσο αξιοπιστία, τα συστήματα της AI1 χρειάστηκε να αναλύσουν πρώτα πολλές εξετάσεις.




Η εταιρεία υποστηρίζει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία δύο δισ. άνθρωποι θα γίνουν μεσήλικες, τη στιγμή που θα παραμείνει σταθερός ο αριθμός των ακτινολόγων. Ως συνέπεια, χωρίς τη βοήθεια “έξυπνων” αλγόριθμων, οι ακτινολόγοι θα κατακλυσθούν από εξετάσεις.



Η Zebra-med δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο – για παράδειγμα, η ΙBM έχει επίσης εκπαιδεύσει το Watson στις γνωματεύσεις ιατρικών εξετάσεων. Όσον αφορά την προοπτική υπερβολικής εξάρτησης σε βάθος του χρόνου από την τεχνητή νοημοσύνη, για τις ιατρικές γνωματεύσεις, ο Benjamin θεωρεί πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.



“Οι γιατροί σήμερα δέχονται τρομερή πίεση και εργάζονται εξαντλητικά. Πιστεύω πως εργαελία όπως η υπηρεσία Zebra AI1 θα συμβάλουν στη έργο των ακτινολόγων, αποτελώντας ένα δεύτερο ζευγάρι ματιών... που θα εντοπίζει τις πιθανές ασθένειες των εξεταζόμενων, χωρίς να της διαφεύγει κάποια”.



Site: Εngadget | insomnia.gr
Σχόλια