Χαμηλό ρεκόρ για την τρύπα του όζοντος το 2017!



Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA και του NOAA η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική ήταν φέτος τον Σεπτέμβριο η μικρότερη που έχει παρατηρηθεί από το 1988 μέχρι σήμερα. Η μέγιστη έκταση της τρύπας του όζοντος σημειώθηκε φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας μία περιοχή περίπου δυόμιση φορές την έκταση των ΗΠΑ , 7.6 εκ.τετραγωνικά μίλια.

«Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής είχε φέτος αρκετά μειωμένη έκταση, κάτι το οποίο περιμέναμε δεδομένου των καιρικών συνθηκών στην στρατόσφαιρα της Ανταρκτικής», όπως δήλωσε ο Paul A. Newman, επικεφαλής επιστήμονας για τις επιστήμες της γης στο κέντρο διαστημικών πτήσεων της NASA στο Greenbelt.

Ο περιορισμός της τρύπας του όζοντος είναι στενά συνδεδεμένος με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην τροπόσφαιρα, το οποίο περιστρέφεται δεξιόστροφα πάνω από την Ανταρκτική. Το σύστημα αυτό ελαχιστοποίησε τον σχηματισμό πολικών στρατοσφαιρικών νεφών στην κατώτερη στρατόσφαιρα και κατά συνέπεια την συγκέντρωση του χλωρίου και του βρωμίου που απελευθερώνονται από την σχηματισμό και την παρουσία των νεφών αυτών. Μειωμένη συγκέντρωση των στοιχείων που καταστρέφουν το όζον (χλώριο και βρώμιο) σημαίνει αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος κι επομένως περιορισμό της «τρύπας» πάνω από την Ανταρκτική.

Ωστόσο, παρόλο που οι υψηλές στρατοσφαιρικές θερμοκρασίες έχουν περιορίσει την έκταση της τρύπας του όζοντος κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή παραμένει αρκετά μεγάλη καθώς η συγκέντρωση χλωρίου και βρωμίου είναι υψηλή.

Επιμέλεια: Μαρία Γαβρούζου via: geonews.gr
Σχόλια