Οι κορυφαίοι 500 υπερυπολογιστές του κόσμου τρέχουν με Linux



Το πιστεύετε ή όχι, το Linux κυριαρχεί σε όλους τους κορυφαίους 500 υπερυπολογιστές παγκοσμίως από τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Top500.org, η οποία διατηρεί μια ενημερωμένη λίστα αυτών των υπερυπολογιστών.

Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 24η επέτειο του Top500 (www.top500.org), του ιστοτόπου που συντάσσει και δημοσιεύει μια λίστα με ενημερωμένες πληροφορίες για τους κορυφαίους 500 υπερυπολογιστές του κόσμου. Η λίστα κυκλοφορεί κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο και έγινε το πρότυπο για τη μέτρηση υπολογιστικών υψηλών επιδόσεων (HPC).

Αυτό το Νοέμβριο έγινε κάτι εκπληκτικό αλλά κατά κάποιο τρόπο αναμενόταν. Σύμφωνα με τη λίστα του Top500 για τον Νοέμβριο, φαίνεται ότι όλοι οι κορυφαίοι 500 υπερυπολογιστές τρέχουν ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux. Με άλλα λόγια, το Linux κυριαρχεί στους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου, και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

"Το Linux κυριαρχεί στους κορυφαίους 10 υπερυπολογιστές παγκοσμίως από το 1998"

Σύμφωνα με μερικές στατιστικές που συνέταξε το Linux Foundation πριν από λίγο καιρό, φαίνεται ότι το Linux κυριαρχεί στους κορυφαίους 10 υπερυπολογιστές παγκοσμίως από το 1998, το έτος κατά το οποίο το Linux εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα στη λίστα Top500. Από τότε, όλο και περισσότεροι υπερυπολογιστές υιοθέτησαν το Linux ως κύριο λειτουργικό σύστημα.

"Δύο φορές το χρόνο, η κοινότητα του Linux είναι πολύ περήφανη για τη συσχέτιση του αριθμού των μηχανών Linux στη λίστα Top500", δήλωσε το Linux Foundation. "Μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στη λίστα το 1998, το Linux κυριαρχούσε σταθερά στην πρώτη δεκαετία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και περιλαμβάνει πάνω από το 90% της λίστας από τον Ιούνιο του 2010."

Κάθε χρόνο, το Linux κερδίζει περισσότερο έδαφος έναντι των λειτουργικών συστημάτων των Windows και του MacOS, το πρώτο είναι γνωστό ότι κυριαρχεί στην αγορά των desktop pc's. Το Linux, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι τρέχει στους πιο ισχυρούς servers του κόσμου και είναι η κορυφαία επιλογή για cloud providers.

Η πρώτη λίστα υπερυπολογιστών του Top500 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1993, πριν από 24 χρόνια. Ελέγξτε τη λίστα Top500 του Νοέμβρη για να δείτε ποιες χώρες κυριαρχούν στη λίστα και μην διστάσετε να δοκιμάσετε το Linux στον προσωπικό σας υπολογιστή.


Download: 1,900 GNU/Linux distributions από το Softpedia



Άρθρο από το thegreeksenergy.com

Πηγή: softpedia.com
Σχόλια