Οι τράπεζες «κλέβουν» την τεχνολογία του Bitcoin




Βάσω Αγγελέτου vangeletou@insider.gr



Δεν είναι το Bitcoin που έρχεται να ταράξει τα «νερά» στην παραδοσιακή τραπεζική, αλλά η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το πιο διάσημο ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή το Blockchain, τονίζουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου στο insider.gr.

«Η τεχνολογία DLT, ή αλλιώς Blockchain, μπορεί να αλλάξει σημαντικά το banking, προσφέροντας μεγαλύτερη ταχύτητα, ασφάλεια, μοναδικότητα και μείωση του κόστους», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Το Bitcoin αποτελεί «ανάθεμα» για τις τράπεζες και τους θεσμικούς φορείς, αφού μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του έχει εκτοξευτεί πάνω από 25 φορές. Παγκόσμιοι κολοσσοί, με βασικότερο πολέμιο τη UBS, προειδοποιούν ότι πρόκειται για την… απόλυτη κερδοσκοπική φούσκα, την ώρα που η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 6.500 δολάρια.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και με την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτό. Χάρη στο Blockchain, κάθε συναλλαγή –γενικότερα, αλληλεπίδραση– μεταξύ δύο μερών αποκτά τη δική του μοναδική «σφραγίδα» στον χώρο και τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε συναλλαγή αφήνει το «ίχνος» της και μπορεί να ανιχνευτεί, ενώ διασφαλίζεται και η αξιοπιστία των δύο μερών χωρίς να χρειάζονται μεσολαβητές – «εγγυητές» των συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα σήμερα η SWIFT.

Τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες και διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο, έχουν «σκύψει» πάνω από τη νέα τεχνολογία, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διοργανώνουν διαγωνισμούς τεχνολογίας –τα γνωστά hackathons– προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντα και καινοτόμες startups που θα τους προσφέρουν την τεχνογνωσία τους.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πάντως, ότι τα οφέλη του Blockchain δεν αναμένεται να ενσωματωθούν στις τραπεζικές εργασίες πριν το 2022. Ειδικά για την ελληνική αγορά, «έχουμε τουλάχιστον μία δεκαετία μπροστά μας», σημειώνουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου.

via: insider.gr
Σχόλια