Έγκριση σε συσκευή στις ΗΠΑ που βοηθάει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου από τα οπιοειδή



Μορφή επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πάρει ο εθισμός στα οπιούχα ή οπιοειδή (συνταγογραφημένα φάρμακα για τον πόνο, ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, η φεντανύλη που είναι συνθετικό οπιοειδές κ.ά).


Σήμερα, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι την εβδομάδα πεθαίνουν στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών.
Προσπάθειες και ιατρικές έρευνες με στόχο την απεξάρτηση των ανθρώπων από τα ναρκωτικά γίνονται διαρκώς, ωστόσο τα συμπτώματα στέρησης –στερητικό σύνδρομο- είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντούν οι γιατροί και οι επιστήμονες.



Η εταιρεία Innovative Health Solutions ωστόσο υποστηρίζει πως το NSS-2 Bridge, που μοιάζει με συσκευή για όσους έχουν προβλήματα ακοής, είναι μία διαδερμική συσκευή PNFS (Percutaneous Nerve Field Stimulator) που χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρει συγκεκριμένα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με άλλα τμήματα του σώματος. Τρία ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με τη συσκευή τοποθετούνται σε σημεία κοντά στο αφτί.



Η συσκευή, με τους ηλεκτρικούς παλμούς που στέλνει έχει στόχο την καταπολέμηση συμπτωμάτων όπως ο ιδρώτας, η ρίγη, ο πόνος στις αρθρώσεις, οι στομαχικές διαταραχές, το στρες κ.ά. Πρόσφατα, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσφατα έδωσε την έγκριση του για τη διαφημιστική προώθηση και το μάρκετινγκ της συσκευής, καθιστώντας τη συσκευή NSS-2 Bridge ως την πρώτη στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά αυτό τον τρόπο.



Πριν την έγκριση –το χαμηλό ρίσκο έπαιξε ρόλο στο να δοθεί έγκριση- ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) εξέτασε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 73 ασθενείς, και η οποία έδειχνε ότι σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε 31% μείωση στην ένταση των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου εντός 30 λεπτών από τη χρήση της συσκευής.
Κάποιοι ωστόσο αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της συσκευής υποστηρίζοντας πως πριν κυκλοφορήσει θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες και έρευνες.







Site: Engadget
Σχόλια