Ελληνική υπογραφή στην ευρωπαϊκή διακήρυξη για μία υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων





Το δωδέκατο κράτος που υπέγραψε την ευρωπαϊκή διακήρυξη για μία υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων (διακήρυξη EuroHPC), έγινε η Ελλάδα την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Έτσι, η χώρα μας συμφώνησε να λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ανάπτυξη νέας “γενιάς” εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων.



Η υπογραφή έγινε στην Αθήνα από τον Κώστα Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η έναρξη της διακήρυξης EuroHPC έγινε τον Μάρτιο του 2017, με την υπογραφή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, και της Ισπανίας. Έκτοτε, σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα έχουν προσχωρήσει τέσσερις ακόμη χώρες: το Βέλγιο τον Ιούνιο, η Σλοβενία τον Ιούλιο, και η Βουλγαρία με την Ελβετία τον Οκτώβριο.



Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία υπολογιστική υποδομή πανευρωπαϊκής πρόσβασης, η οποία είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τις ερενητικές δυνατότητες και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας μία μεγάλη γκάμα από χρήστες όπως επιστημονικές κοινότητες, μεγάλες βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από τη χώρα εγκατάστασης των υποδομών.



Σκοπός είναι να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί υπερυπολογιστές που, με ορίζοντα το 2022-2023, να συγκαταλέγονται στους τρεις ισχυρότερους παγκοσμίως.



Site: Κομισιόν | insomnia.gr
Σχόλια