Υποσυνείδητα μηνύματα και προγνωστικός προγραμματισμός – πώς λειτουργούν και γιατί μερικοί έχουν ανοσία



Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς τα μέσα ενημέρωσης και ο κόσμος του θεάματος χειραγωγούν τους ανθρώπους. Θα σας αναφέρω κάποιες υποθέσεις αλλά και κάποια αποδεδειγμένα γεγονότα, αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, αυτό το βιβλίο θα σας αφήσει άναυδους – “Trust Me, I’m Lying: Confessions of Media Manipulator”.

Συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Οι παρακάτω τεχνικές χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την αντίσταση μας, να διαμορφώσουν τις απόψεις μας και να προγραμματίσουν τον νου μας, ενώ νομίζουμε ότι ψυχαγωγούμαστε.

Η μόνη καλή είδηση σε αυτό το άρθρο είναι ότι μερικοί από εμάς είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε αυτό το είδος χειραγώγησης. Πώς γίνεται να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς; Με την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κόσμου, δημιουργούμε ένα είδος ανοσίας.

Τι είναι ο προγνωστικός προγραμματισμός;

Έχουν υπάρξει τόνοι άρθρων και άπειρες θεωρίες σχετικά με τον προγνωστικό προγραμματισμό. Ο προγνωστικός προγραμματισμός είναι όταν γεγονότα απεικονίζονται σε μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή και αργότερα γίνονται πραγματικότητα.

Μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε εκατοντάδες αναφορές για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που προβλέπουν μελλοντικά γεγονότα- από τον χάρτη του”Sandy Hook” στο Dark Knight Rises μέχρι το The Simpsons που προβλέπει την επιδημία Ebola, τον θάνατο του Prince και την εκλογή του Trump.

Παράξενο, σωστά;

Αλλά μερικές φορές συμβαίνουν και συμπτώσεις. Για παράδειγμα, το 1898 ο Morgan Robertson έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο Futility, για ένα πλοίο που ονομάζεται Titan και τράκαρε με ένα παγόβουνο στο πρώτο του ταξίδι. 14 χρόνια αργότερα, ο Τιτανικός βυθίστηκε, αφού χτύπησε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι! Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις ομοιότητες μεταξύ του βιβλίου και του πραγματικού γεγονότος εδώ.

Άλλες μορφές προγνωστικού προγραμματισμού δεν είναι τόσο ξεκάθαρες ή συγκεκριμένες, αλλά είναι προγνωστικές στο ότι αντικατοπτρίζουν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Γιατί λοιπόν το κάνουν αυτό;

Προτείνεται ότι με την απεικόνιση της επιθυμητής αλλαγής, η αντίσταση σε αυτή την αλλαγή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί επειδή οι άνθρωποι το έχουν ήδη δει να συμβαίνει. Είναι πιο εύκολο για τους πολλούς να αποδεχτούν την αλλαγή επειδή αυτή η αλλαγή έχει παρουσιαστεί ως “φυσιολογική”, μέσω των ταινιών ή των τηλεοπτικών σειρών.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από ένα άρθρο του The Coincidence Theorist:


Στο blockbuster του 1998, «The Siege», στην Νέα Υόρκη επιτίθενται τρομοκράτες και στη συνέχεια ολόκληρη η πόλη “κλειδώνεται” σε μια κατάσταση στρατιωτικού νόμου. Θα μπορούσε αυτό να έχει προετοιμάσει τους θεατές για τις επιθέσεις τρομοκρατών που γίνονται τώρα σε όλον τον Δυτικό κόσμο και για τους νόμους που ψηφίζονται για την παρακολούθηση των πολιτών;

Κάποιος που παρακολούθησε το «World War Z» δεν εκτέθηκε μόνο στο πολύ επαναλαμβανόμενο θέμα των θανατηφόρων πανδημιών, αλλά και στην υπόθεση ότι ένα εμβόλιο από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσε να είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας για επιβίωση.

Ένα άτομο που παρακολούθησε το «Minority Report» το 2002, μπορεί να είναι λιγότερο ανήσυχο όταν τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου, η σάρωση αμφιβληστροειδούς, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, η προληπτική καταπολέμηση του εγκλήματος και η εξατομικευμένη διαφήμιση γίνονται συνηθισμένα στην πραγματικότητα του.

Μήπως ο Robocop μας προετοίμασε για την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας και την εισαγωγή της ρομποτικής αστυνόμευσης;

Ακόμα και ένας λάτρης του Futurama μπορεί να έχει προγραμματιστεί για να αποδεχθεί την έννοια των εμφυτευμάτων μικροτσίπ.

Τι είναι τα υποσυνείδητα μηνύματα;

Το υποσυνείδητο μήνυμα είναι πολύ διακριτικότερο από τον προγνωστικό προγραμματισμό.

Τα υποσυνείδητα μηνύματα παρουσιάζονται στο κοινό χωρίς να το γνωρίζουν. Το μήνυμα μπορεί να είναι ένα οπτικό φλας σε μια σειρά από εικόνες που δεν προλαβαίνετε να δείτε συνειδητά, αλλά το υποσυνείδητό σας καταγράφει την εικόνα.

Ένα παράδειγμα θα ήταν μια ταινία όπου το καρέ 25 σε μια ακολουθία 40 εικόνων που κινούνται με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο αναβοσβήνει το όνομα ενός προϊόντος, ενός προσώπου ή ό,τι άλλης πληροφορίας θέλουν οι παραγωγοί να λάβεις. Ακόμα κι αν ο συνειδητός νους πιστεύει ότι το μήνυμα δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση πάνω σου, ο υποσυνείδητος νους σου δεν έχει την ίδια άποψη, δέχεται ό, τι αποστέλλεται σε αυτόν χωρίς επεξεργασία.

Όταν οι εταιρείες διαφημίζονται ή οι πολιτικοί στέκονται στη σκηνή, βλέπουμε τα χρώματα τους – το λογότυπό τους ή το σύνθημα που τους ορίζει. Είναι όλα μάρκετινγκ και υποσυνείδητα μηνύματα μπορούν να στείλουν εντολές στον εγκέφαλό σας χωρίς να το γνωρίζετε συνειδητά ή να το αναγνωρίζετε οπτικά.

Και λειτουργεί. Μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έχει δημιουργηθεί από CD αυτοβοήθειας, όπου μηνύματα παίζονται ενώ ένα άτομο κοιμάται για να βελτιώσει κάποια πτυχή της ζωής του.

Το δυσάρεστο είναι, ότι εκτός κι αν έχετε δώσει οδηγίες σε κάποιον να εισάγει τα μηνύματα εκεί ή αν τα εισάγετε οι ίδιοι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρετε αν υποβάλλεστε σε τέτοιες προτάσεις.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, εάν τα μηνύματα που “λαμβάνουμε” δεν είναι μόνο για να αγοράσουμε coca cola ή κάποιο άλλο προϊόν; Τι γίνεται αν είναι πιο ύπουλα; Τι γίνεται αν κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ή βλέπουμε μια ταινία λαμβάνουμε τέτοια μηνύματα που δεν ξέρουμε καν τι μας προτείνουν;

Η «αποχαύνωση» των νέων, ο πλήρης εθισμός τους στα smartphones, στα tablet και στους φορητούς υπολογιστές και οι ατελείωτες ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση, είναι γεγονός. Τα παιδιά είναι εντελώς εθισμένα στις οθόνες τους. Αν “κάποιος” ήθελε να χρησιμοποιήσει τις οθόνες ως μεθόδους ελέγχου του νου, τότε βγάζει νόημα η διείσδυση των οθονών στους νέους ανθρώπους. Μπορούν έτσι, να προγραμματιστούν από νεαρή ηλικία να είναι καλοί καταναλωτές και υπάκουοι. Σχεδόν όλοι έχουμε ένα smartphone αυτές τις μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι έχουμε μια συσκευή ελέγχου του νου κοντά μας, συνέχεια.

Γιατί δεν λειτουργεί σε μερικούς από εμάς;

Tι γίνεται αν κάποιοι άνθρωποι είναι γενετικά πιο επιρρεπής από άλλους; Μήπως υπάρχουν κάποιοι που είναι άτρωτοι σε αυτόν τον συνεχή βομβαρδισμό εικόνων, λέξεων και ιδεών;

Θα μπορούσε να είναι αυτή η διαφορά μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων και αυτών που είναι αφυπνισμένοι και ενήμεροι;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων:
Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα είναι εκεί για να τους σώσει σε κάθε περίπτωση.
Δεν αμφισβητούν ούτε διερωτώνται. Απλώς αποδέχονται αυτό που τους λένε.
Υπάρχουν σε μια φούσκα χωρίς να βλέπουν την μεγάλη εικόνα.

Τα υποσυνείδητα μηνύματα μπορούν να μας αλλάξουν τις απόψεις και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να μας πουν τι θα φάμε, τι αυτοκίνητο θα αγοράσουμε, ακόμα και τι να ψηφίσουμε.

Μπορούν να μας κάνουν να αποδεχτούμε μη φυσιολογικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Μπορούν να μας διδάξουν να μην αμφισβητούμε και να είμαστε τέλεια πρόβατα.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε ότι λειτουργεί.




DaisyLuther.com
Σχόλια