Ένα συναρπαστικό ταξίδι από τον Ερμή στον Πλούτωνα με τον καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή




Τη συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης, από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, αφηγείται μέσα στο καινούργιο βιβλίο του με τίτλο: Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής.

Ο επιφανής επιστήμονας, συνεργάτης του Βαν Άλλεν που εργάστηκε στο πρόγραμμα της NASA για την πρώτη αποστολή στον Αρη το 1964,το «Mariner 4», είναι ο ίδιος που διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons και «ξανάγραψε» τα βιβλία της Αστρονομίας για όλους τους πλανήτες. «Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι λοιπόν καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα», σχολιάζει ο ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.







Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν εκ των έσω πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το σπουδαιότερο εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Θα λάβουν επίσης, μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης αλλά και γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του μυστηριώδους Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.

Η αφήγηση του σπουδαίου επιστήμονα «ταξιδεύει» τους αναγνώστες μαζί με το σκάφος της αποστολής NEAR στον αστεροειδή Έρωτα, αλλά και με το Cassini στον Κρόνο και τους δορυφόρους του. Ο Δρ. Κριμιζής ολοκληρώνει την αφήγησή του αποκαλύπτοντας την επόμενη αποστολή της NASA, που είναι και η πιο τολμηρή στην ιστορία της. Η μοναδική εξιστόρηση του συγγραφέα γίνεται ακόμα πιο εύπεπτη χάρη στο γλωσσάρι και το εντυπωσιακό, γεμάτο φωτογραφίες, ένθετο που συνοδεύει την έκδοση.

Παράλληλα, το Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα αποτελεί το συγγραφικό πόνημα ενός ανθρώπου που όταν ήταν μικρός συνήθιζε να παρατηρεί τον γεμάτο άστρα ουρανό από τη γενέτειρά του, τον Βροντάδο Χίου, δίχως να περνάει καν από το μυαλό του η σκέψη πως μια μέρα θα βρισκόταν στην πρώτη ομάδα εξερευνητών του Άρη, της Αφροδίτης και των πλανητών που τότε ακόμα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. Έτσι, το βιβλίο –που βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί ακούραστα με κέφι σε σχολεία όλης της Ελλάδας– αποδεικνύει πως κάποιος μπορεί να κατακτήσει μέχρι και το Διάστημα χάρη στην ακαταπόνητη προσπάθεια, την επιμέλεια και τη νόηση.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο συγγραφέας






Πραγματικός πολίτης του Κόσμου, ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, ο Δρ. Κριμιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA.

Επίτιμος πλέον διευθυντής του τμήματος Διαστημικής, ο Δρ. Κριμιζής συνεχίζει να ζει με μια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο μπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπημένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα μαθήματα στην εκτόξευση ρουκετών.





naftemporiki.gr
Σχόλια