H NASA στέλνει 2,4 εκατομμύρια ονόματα στον Άρη




NASA/JPL-Caltech

Η αποστολή InSight θα είναι η πρώτη που θα «κοιτάξει» κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και θα μελετήσει το εσωτερικό του «στήνοντας αυτί» για σεισμούς.


Τον προηγούμενο μήνα η NASA απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες να στείλουν τα ονόματά τους, προκειμένου αυτά να σταλούν στον Άρη και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, δυνατά και καθαρά.

Εν τέλει, πάνω από 1,6 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν τα ονόματά τους για να γραφτούν σε ένα μικροτσίπ το οποίο θα αποσταλεί με την επερχόμενη αποστολή InSight της NASA, που εκτοξεύεται τον Μάιο του 2018.


Το JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια «άνοιξε» ξανά την ευκαιρία αυτή μετά από επιτυχές αντίστοιχο εγχείρημα το 2015- όταν είχαν υποβληθεί περίπου 827.000 ονόματα για ένα μικροτσίπ το οποίο βρίσκεται τώρα στο ρομποτικό όχημα προσεδάφισης InSight. Το σύνολο στις αρχές του 2018, όταν τοποθετηθεί και το δεύτερο μικροτσίπ, θα φτάνει τα 2.429.807 ονόματα.

Οι φίλοι της εξερεύνησης του διαστήματος που συμμετείχαν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο είχαν τη δυνατότητα να κοινοποιήσουν τα «boarding passes» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με το σύνολο «μιλίων πτήσης» που έχουν συλλέξει συμμετέχοντας σε άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες συμμετοχής σε άλλες αποστολές οι οποίες έχουν να κάνουν με τον Άρη.

Η αποστολή InSight θα είναι η πρώτη που θα «κοιτάξει» κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και θα μελετήσει το εσωτερικό του «στήνοντας αυτί» για σεισμούς. Οι σεισμοί αυτοί «ταξιδεύουν» μέσα από το γεωλογικό υλικό σε διαφορετικές ταχύτητες, και δίνουν στους επιστήμονες μια εικόνα σχετικά με τη σύνθεση και τη δομή του υπεδάφους. Αυτές οι πληροφορίες με τη σειρά τους θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με το πώς σχηματίστηκε ο Άρης, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δημιουργίας άλλων βραχωδών πλανητών.

via: naftemporiki.gr
Σχόλια