ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;




Εάν οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ιταλία σταματήσουν, η χώρα θα έχει μόνο 15 ημέρες πριν από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την La Stampa.
 Ποια είναι η κλίμακα της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο; Μπορούν οι ΗΠΑ να το αντικαταστήσουν;
«Στην Ιταλία, το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου είναι περίπου 37%.

 Στη Γερμανία, είναι ελαφρώς μικρότερη, περίπου 28%.

 Οι γερμανικές εταιρείες μπορούν πραγματικά να… ζήσουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο για μια εβδομάδα περισσότερο από την Ιταλία», δήλωσε ο Petr Pushkarev, επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade στο RT.com. 
Το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά από τη La Stampa, μετά τη θανατηφόρα έκρηξη στην αυστριακή μονάδα φυσικού αερίου την Τρίτη, η οποία προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 
Άλλες χώρες στην Ευρώπη εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ότι η Ιταλία, ή, η Γερμανία και θα αντέξουν ακόμη λιγότερο από τις δύο εβδομάδες της Ιταλίας, δήλωσε ο αναλυτής.
 «Η εξάρτηση της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας βρίσκεται σε επίπεδο 41 έως 45%. Χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα αντιμετωπίσουν ένα έντονο ενεργειακό έλλειμμα σε περίπου 10 ημέρες», δήλωσε ο Πουσκάρεφ.
 Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Φιλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι σχεδόν 100% εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρόσθεσε ο αναλυτής.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να ενώσει αγωγούς φυσικού αερίου από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα (Trans-European Networks -TEN) για την παροχή σταθερών και ασφαλών προμηθειών αερίου στην ήπειρο, ανέφερε ο Ivan Karyakin, επενδυτικός αναλυτής της Global FX. 
Η ίδια στρατηγική ακολουθείται από τη ρωσική Gazprom, η οποία παρότι είναι παραδοσιακός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, ανέπτυξε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).


Πηγή: dynatielladanews.gr
Σχόλια