Net neutrality: Ήττα για την ελευθερία του Internet μετά την απόφαση της FCC στις ΗΠΑ




Η πρώτη μεγάλη μάχη για την διατήρηση της “ελευθερίας του Internet” (net neutrality) δυστυχώς χάθηκε. Με ψήφους 3-2, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ εγκρίνει την άρση των προστατευτικών κανόνων που είχαν αποφασιστεί το 2015 επί προεδρίας Barack Obama, οι οποίοι απαγόρευαν στους παρόχους τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν ή να προωθούν περιεχόμενο ή να προσφέρουν “ταχύτερες γραμμές” επί πληρωμή κατά βούλησιν.



Η σημερινή απόφαση ανατρέπει τα δεδομένα και στο εξής οι πάροχοι θα μπορούν σε γενικές γραμμές να κάνουν ό,τι γουστάρουν, αρκεί προηγουμένως να έχουν ανακοινώσει δημόσια τις προθέσεις τους. Μην περιμένετε, βέβαια, ότι θα αλλάξει η διαδικτυακή ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Απλά ο κάθε πάροχος θα μπορεί αν το επιθυμεί να μπλοκάρει την πρόσβαση του χρήστη σε συγκεκριμένο υλικό (όπως ανταγωνιστικές υπηρεσίες, εφαρμογές ή ακόμα και ειδήσεις) και να του πλασάρει αποκλειστικά τις δικές του υπηρεσίες / προϊόντα.

Το πρόβλημα προκύπτει στη σημερινή εποχή επειδή σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν τις δικές τους υπηρεσίες περιεχομένου, είτε μιλάμε για μουσική, είτε για τηλεοπτικά προγράμματα. Αν ο πάροχος σας το επιθυμεί, τότε δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ανταγωνιστική υπηρεσία video on demand του ανταγωνιστή του ή μπορεί να χρειάζεται έξτρα χρέωση στον λογαριασμό σας για να σας επιτραπεί το streaming σε ανταγωνιστικά μέσα. Φυσικά, το ίδιο μπορεί να συμβεί για πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, blogs, έκφραση απόψεων κλπ.

Αυτή είναι μια ακραία, ίσως, εκτίμηση για το προσωρινό τέλος του net neutrality, αφού ακόμη και χωρίς τους κανόνες δύσκολα κάποιος πάροχος θα γινόταν τόσο θρασύς απέναντι στους πελάτες του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί υπόγειοι τρόποι για να κάνουν την αντίστοιχη “δουλειά” τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις ΗΠΑ είναι λίγο υπερβολικές, τουλάχιστον στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης. Η απόφαση μπορεί να βγήκε κατά των μέτρων του 2015, ωστόσο, θα το Κονγκρέσο έχει τη δυνατότητα να την ακυρώσει κατά την εξέταση του νομοσχεδίου. Παράλληλα είναι δεδομένο ότι θα γίνουν πολλές εφέσεις από τους αντικρουόμενους για να αρθεί η απόφαση, άρα θα μπούμε σε μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία προτού οριστικοποιηθούν τα πράγματα.

[1, 2, 3] techgear.gr
Σχόλια