Τρέχεις τα Social Media μόνος σου; Μάθε τρόπους βελτίωσης.

​Έχοντας μια σωστή στρατηγική social media marketing που περιλαμβάνει αρκετές από τις αποδεδειγμένες βέλτιστες πρακτικές των κοινωνικών δικτύων για τις επιχειρήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις την απαραίτητη προβολή για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου - χωρίς να καταναλώσεις υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σου.
Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει 3 ή περισσότερες ώρες την ημέρα σε ένα φάσμα ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Είσαι κι εσύ που το διαβάζεις αυτό το άρθρο ένα κομμάτι του 74% των ενηλίκων που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στα social media
Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι δύσκολο, αρκεί η επιχείρησή σου να ακολουθεί αυτές τις πρακτικές για τη στρατηγική της στα κοινωνικά μέσα.





1. Όρισε τον στόχο που θέλεις να επιτύχεις
Είναι πολλοί αυτοί που κάνουν μια σελίδα στο Facebook για παράδειγμα, επειδή απλά το κάνει κι ο ανταγωνιστής τους. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά με το να βρίσκεσαι στα κοινωνικά μέσα δεν σημαίνει απαραίτητα και κάτι. Αυτό που θα κάνει μια καλή αρχή στο εγχείρημα σου είναι να καθορίσεις τον στόχο σου μέσα από αυτό. Ποιος είναι ο στόχος σου;

Ο καθορισμός στόχων θα βοηθήσει στον καθορισμό σημείων που μπορούν να εντοπιστούν και να μετρηθούν. Αυτό σου επιτρέπει να εστιάσεις στις στρατηγικές της επιτυχίας και να δημιουργήσεις τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την επιχείρηση σου.

Η στρατηγική σου θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα από τη συλλογή like, follow, retweets και smileys! Επικεντρώσου στο να διασφαλίσεις ότι κάθε σελίδα των κοινωνικών σου μέσων υποστηρίζει ένα στρατηγικό στόχο.

Να μερικοί στόχοι κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που πολλοί βάζουν:
Αύξησε την αναγνωρισιμότητα σου: Δώσε την ευκαιρία στο κοινό να μάθει το όνομά σου, και να δημιουργήσει μια θετική αντίληψη γύρω από το όνομα αυτό.
Απόκτησε νέους πελάτες: Μετακίνησε σταδιακά επισκέπτες των σελίδων των κοινωνικών σου μέσων, προς την ιστοσελίδα σου
Βελτίωσε την εμπειρία των πελατών σου: Φτιάξε ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας στο οποίο θα εξυπηρετείς ερωτήσεις υπαρχόντων πελατών ή πιθανών αγοραστών του προϊόντος ή της υπηρεσίας που διαθέτεις.
Αύξηση της πιστότητας του κοινού σου: Αλληλεπίδρασε με τα μέλη της σελίδας σου, βοηθώντας τους ή δίνοντάς τους λόγους να αναφέρουν την επωνυμία σου και να παραπέμψουν έτσι και άλλους να συνεργαστούν μαζί σου.
2. Διάλεξε τα κοινωνικά μέσα που σου ταιριάζουν
Το καλύτερο θα ήταν να μπορείς να ανοίξεις έναν λογαριασμό σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν θα διαφωνήσω οτι η κοινωνική δραστηριότητα των μέσων ενημέρωσης μπορεί να χρειαστεί αφοσίωση και χρόνο. Η προσπάθεια διαχείρισης όλων των ξεχωριστών κοινωνικών δικτύων θα μειώσει τις δυνατότητες σου και θα σου "φάει χρόνο" από αυτά που αν μπορούσες να δώσεις όλη σου την ενέργεια, θα σου έφερναν αποτελέσματα.
Μελέτησε τον πιθανό πελάτη σου και που μπορεί να βρίσκεται αυτός. Αν για παράδειγμα έχεις ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, δεν θα βρεις τον πελάτη σου στο LInkedin.
Η συρρίκνωση του πεδίου δράσης σου θα σου δώσει περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσεις το σωστό περιεχόμενο για τα σωστά μέλη.
FACEBOOK
Δημοσίευσε στο Facebook τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και πάντα βάζε και μια φωτογραφία ή ένα γραφικό και μια παρότρυνση για δράση.Του χρήστη του Facebook του αρέσει να του ζητάς να κάνει κάτι. Τα #hashtags δεν είναι και πολύ καλή πρακτική για το facebook, βέβαια αν θέλεις να βάλεις, χρησιμοποίησε ένα το πολύ.
Καλύτερη ώρα για δημοσίευση στο Facebook: 1 μ.μ. - 4 μ.μ.
TWITTER
​Βάζε tweets τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα. Οι μεγάλες εταιρείες, θα πρέπει να κάνουν tweeting περίπου 10-30 φορές την ημέρα, εάν μπορούν να δημιουργήσουν σχετικό περιεχόμενο σε τέτοιους αριθμούς.
Χρησιμοποίησε 1-2 κατάλληλα hashtags για να διευρύνεις το κοινό σου και να αποκτήσεις πρόσθετους οπαδούς. Λάβε υπόψη ότι η χρήση περισσότερων από δύο hashtags θα μειώσει το ποσοστό συμμετοχής.
Οι εικόνες είναι εξίσου αποτελεσματικές στο Twitter όπως και με το Facebook, οπότε να μην τις ξεχνάς. Επίσης αν τυχόν κοινοποιείς από το site σου πράγματα, και εμφανίζονται χωρίς εικόνα, πρέπει να ρυθμίσεις τις twitter cards στον κώδικα της ιστοσελίδας.
Καλύτερη ώρα να δημοσιεύσετε στο Twitter: 1 μ.μ. - 3 μ.μ., Δευτέρα-Πέμπτη
LINKEDIN
​Πρόκειται για το τρίτο ταχύτερα αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο και, είναι εξ ορισμού, για επαγγελματίες του κλάδου.
Οι πιθανότητες οι χρήστες να επισκεφτούν τον ιστότοπο της εταιρείας σου από το LinkedIn, είναι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο
Δοκίμασε να δημοσιεύσεις 4-5 φορές την εβδομάδα και προσάρμοσε το περιεχόμενό σου έτσι ώστε να απευθύνεται σε ένα σοβαρό επαγγελματικό ακροατήριο.
Δημιούργησε κι εκεί μια εταιρική σελίδα και πρόβαλλε σελίδες για προϊόντα ή υπηρεσίες.
Καλύτερη ώρα για δημοσίευση στο LinkedIn: 7 π.μ.-9μμ, Δευτέρα-Πέμπτη
GOOGLE+
​Δημοσίευσε ή μοιράσου ένα post περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Αυτά μπορεί να είναι από blogs εταιρειών ή ειδήσεις, και νέα θέματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό σου κλάδο ή άρθρα από άλλες πηγές που σχετίζονται με την επιχείρησή σου.

Επειδή πρόκειται για ένα δίκτυο που ανήκει στη Google, οι αναρτήσεις σου μπορεί να αρχίσουν να κατατάσσονται στη μηχανή αναζήτησης της Google μόλις αναρτηθούν. Επίσης όσοι βρίσκονται στους κύκλους σας και αναζητούν μια λέξη κλειδί στο Google, θα δουν ότι σχετικό έχετε αναρτήσει, στην πρώτη σελίδα αναζήτησης. Είναι εκπληκτικό αυτό.
Καλύτερη ώρα για δημοσίευση στο Google+: 10 π.μ. - 2 μ.μ.
PINTEREST & INSTAGRAM
Αυτά τα δύο δίκτυα έχουν να κάνουν με τη φωτογραφία.Φωτογραφία προϊόντων, φωτογραφία υπηρεσιών κλπ. Εχει πολύ καλές δυνατότητες κανείς να βγάλει προς τα έξω αυτό που που πουλάει, μέσα από αυτά τα δίκτυα. Αν σου κάνουν για τον κλάδο σου δημοσίευσε τουλάχιστον 1 φωτογραφία την ημέρα.

Το Pinterest ή το Instagram μπορεί να συμπληρώσει το κενό από κάποια άλλα κοινωνικά κανάλια τα οποία είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς το κείμενο.
Δώσε στους ακόλουθους σου λίγο backstage και μια ματιά στο τι συμβαίνει στον χώρο των γραφείων της εταιρείας σου, μην παραμένεις μόνο στην καθαρά προϊοντική προώθηση.




3. Φτιάξε μια ομοιόμορφη εικόνα σε όλα τα δίκτυα
Η εμφάνιση της ταυτότητας της εταιρείας σας πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε όλα τα κανάλια. Δεν δημιουργείς μόνο ένα ισχυρότερο εμπορικό σήμα, αλλά δημιουργείς επίσης αναγνωρισιμότητα.

Τι θα πρέπει να φτιάξεις πολύ προσεκτικά για να έχεις ομοιομορφία;

Λογότυπο & Tagline. Να χρησιμοποιείς πάντα το ίδιο λογότυπο για το εμπορικό σήμα σου. Αυτό είναι ένα τεράστιο οπτικό ζήτημα που θα βοηθήσει το ακροατήριο σου να σε αναγνωρίζει.
Εικόνες εξωφύλλου.Τα γραφικά και οι φωτογραφίες είναι κάτι άλλο επίσης που θα επιδρά έντονα με τους οπαδούς σου.Φτιάξε κάτι παραπλήσιο για όλα τα δίκτυα ώστε να δημιουργήσεις μια ομοιόμορφη εταιρική εικόνα
Περιγραφή εταιρείας. Χρησιμοποίησε μια σαφή, κατανοητή περιγραφή που να εξηγεί ακριβώς τι κάνεις. Φτάσε στο ζητούμενο με λίγες και μεστές λέξεις. Οι πελάτες σου θα πρέπει να κατανοήσουν αμέσως τι μπορεί να κάνει η επιχείρησή σου γι αυτούς. Πρόσθεσε και τον ιστότοπο σου σε αυτήν την περιγραφή αν διαθέτεις.
Κείμενα και επικοινωνία. Βγες προς τα έξω με έναν συνδυασμό από σοβαρότητα, λίγο χιούμορ και απλότητα. Προσπάθησε να δώσεις και λίγο προσωπικό τόνο στα post σου, κάνοντας έτσι ένα πλησίασμα στο κοινό. Μην είσαι μια απόμακρη εταιρεία με απρόσωπο ύφος.
4. Ασε την ποσότητα κι ασχολήσου με την ποιότητα
Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο! Ακριβώς όπως στον ιστότοπό σου και το ιστολόγιο σου, θα ήθελες να δημιουργήσεις ένα ποιοτικό περιεχόμενο έτσι και στα κοινωνικά μέσα πρέπει να κάνεις το ίδιο. Αν για παράδειγμα αρχίσεις τα διαφημιστικά post, μετά από λίγο κανένας δεν θα ασχολείται μαζί σου.
Ένα καλό μίγμα περιεχομένου των κοινωνικών μέσων περιλαμβάνει ίσα μέρη από τους ακόλουθους τύπους:
Διαφημιστικό
Γνωμικά ή λόγια έμπνευσης
Βοηθητικά άρθρα
Δωρεάν συμβουλές στον τομέα σου
Post που καλούν το κοινό να απαντήσει σε κάτιΒεβαιώσου ότι οι κοινωνικές σελίδες σου είναι ενημερωμένες με σχετικές και έγκαιρες αναρτήσεις.
Δημιούργησε ένα ημερολόγιο σύνταξης για να οργανώσεις και να προγραμματίσεις τη στρατηγική σου για 3 μήνες. Επανεξέτασε το στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου και ενημέρωσε το ημερολόγιο για να δεις τους τύπους περιεχομένου που κέρδισαν την μεγαλύτερη συμμετοχή. Από εκεί και μετά δίνεις περισσότερη έμφαση σε αυτό που ζητάει το κοινό σου, το οποίο το βλέπεις μέσα από την αλληλεπίδραση.




5. Μελέτησε τον ανταγωνισμό σου
Για να παρακολουθήσεις πραγματικά τις καλύτερες πρακτικές κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την επιχείρηση σου, ρίξε μια ματιά σε αυτό που συμβαίνει στον κλάδο σου.
Εξέτασε πώς οι ανταγωνιστές σου διαχειρίζονται το δικό τους brand στα κανάλια κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και ποιο περιεχόμενο δημιουργεί αλληλεπίδραση και δέσμευση.

Βρες μερικές εταιρείες αναφοράς στον κλάδο σου, για να δείς πώς μπορεί να βελτιωθεί η δική σου στρατηγική κοινωνικών μέσων.
Στη συνέχεια, ακολούθησε τους και αλληλεπίδρασε μαζί τους. Σχολίασε, κάνε like, ρώτα πράγματα. Είσαι ο υποψήφιος πελάτης. Δεν θες να αγοράσεις βέβαια, αλλά επειδή οι μεγάλες εταιρείες έχουν μισθώσει, επαγγελματίες γι αυτό, θα μάθεις από αυτούς τι πρέπει να κάνεις.

Βασικά στοιχεία για την παρακολούθηση είναι:
Το branding - πως δηλαδή προσπαθούν να αυξήσουν την αναγνώριση του εμπορικού σήματος
Η Δημοτικότητα
Το μοτίβο των κοινοποιήσεων τους - θέμα, συχνότητα, ώρες κλπ
Η απόκριση τους - πόσο έγκαιρα απαντούν σε ερωτήματα
Τους τύπους περιεχομένου που ανεβάζουν
6. Οπλίσου με υπομονή
Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να οικοδομηθεί ένας πιστός ακόλουθος, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του και καλλιεργώντας τη σχέση μαζί του.
Ακολουθώντας τις παραπάνω βέλτιστες πρακτικές με συνέπεια και υπομονή, θα είσαι στο δρόμο σου προς την επιτυχία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης!
7. Συμπέρασμα από όλα αυτά
Τα Social Media είναι ένα εργαλείο. Όπως κάθε εργαλείο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα κάνει τη δουλειά που θέλω ή θα κάνει "μια τρύπα στο νερό" Αν ακολουθήσω σωστές πρακτικές θα επιτύχω μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Για να ξέρω αν πέτυχα όμως πρέπει να βάζω χρονοδιαγράμματα και να ορίζω τι περιμένω να αποκομίσω μέσα σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, είτε πετύχω τους στόχους μου είτε όχι, κάποιοι θα μάθουν οτι η επιχείρηση μου υπάρχει ενώ δεν θα την ήξεραν. Το ζητούμενο είναι να καταφέρω εκτός από αυτό, να φέρω πελάτες σε εμένα. Η υπομονή και η εκμάθηση είναι το μεγαλύτερο όπλο. Όταν έχω χρόνο να διαθέσω για την επίτευξη του σκοπού μου και μαθαίνω από τους επιτυχημένους του κλάδου μου, αργά ή γρήγορα θα πετύχω. Αν δεν έχω χρόνο τότε θα πρέπει να έχω χρήμα. Ο λόγος απλός. Ή θα το αναθέσω σε άλλους επαγγελματίες να το κάνουν για μένα ή θα πληρώσω για διαφήμιση μόνος μου με αμφίβολα αποτελέσματα.



facenet.eu
Σχόλια