Γιατί δεν υπάρχει "αυθεντία" στο διαδίκτυο - Το παράδειγμα της Wikipedia





Δεν είναι καινούργιο ούτε πρωτάκουστο πως όλοι σχεδόν τρέχουν πλέον στην Wikipedia για την εύρεση οποιασδήποτε πληροφορίας.


Το θέμα δεν είναι το ψάξιμο ούτε φυσικά ο ιστότοπος, αλλά η προκατάληψη που υπάρχει στον εκάστοτε χρήστη, με το που εισέρχεται για πληροφορίες στην Wikipedia.

Να κάτι που σίγουρα πολλοί δεν έχουν προσέξει καθώς βρίσκεται στα "ψιλά γράμματα", αλλά αποτελεί την απόλυτη αλήθεια για το μεγαλύτερο "διαδικτυακό ευρετήριο" στον κόσμο.

Ιδού τι αναφέρουν οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Wikipedia:

"Παρακαλούμε να λάβετε υπ' όψιν ότι οι πληροφορίες που βρίσκονται εδώ δεν έχουν απαραιτήτως ελεγχθεί από επαγγελματίες με την απαραίτητη πείρα, ώστε να φτάνουν σε εσάς πλήρεις, εξακριβωμένες ή αξιόπιστες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρείτε πολύτιμες και εξακριβωμένες πληροφορίες στη Βικιπαίδεια, εντούτοις παρακαλούμε να λάβετε υπ' όψιν ότι η Βικιπαίδεια δεν μπορεί να εγγυηθεί, από καμιά άποψη, την εγκυρότητα των στοιχείων που βρίσκονται εδώ. Αυτά μπορεί να είχαν πρόσφατα αλλάξει, βανδαλιστεί ή μεταβληθεί από κάποιον, η άποψη του οποίου δεν αντιστοιχεί με την τρέχουσα γνώση στον ιδιαίτερο τομέα που σας ενδιαφέρει".

Σε άλλο σημείο επίσης αναφέρεται:

"Κανείς από τους συντάκτες, τους συνεισφέροντες, τους χορηγούς, τους διαχειριστές, τους χρήστες ή οποιουσδήποτε άλλους συνδέονται με τη Βικιπαίδεια με οποιονδήποτε τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί αρμόδιος για την εμφάνιση οποιωνδήποτε ανακριβών ή δυσφημιστικών πληροφοριών ή για τη χρήση των στοιχείων που περιλαμβάνονται ή συνδέονται σε αυτές τις ιστοσελίδες".



el.gr
Σχόλια