Τί είπε ο δημιουργός του Phylax για τον βανδαλισμό του γλυπτού του στο Φάληρο;

Δημιουργός του Phylax: Προσβολή στην ελευθερία του ατόμου ο βανδαλισμός του γλυπτού μου στο Φάληρο. Πράξη που αρμόζει σε «μεταοργουελικό μεσαίωνα» χαρακτήρισε την επίθεση που δέχτηκε το έργο του από ομάδα 15 κουκουλοφόρων.

Ο γνωστός εικαστικός Κωστής Γεωργίου χαρακτήρισε «προσβολή στην ελευθερία του ατόμου» την «αποκαθήλωση» του γλυπτού του, Phylax, από τη βάση του στο Φάληρο και τον βανδαλισμό του.

Όπως είπε σήμερα σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, η εικόνα της βάσης χωρίς το γλυπτό είναι θλιβερή. «Είναι πραγματικά ένα θλιβερό γεγονός τόσο για τον βανδαλισμό του γλυπτού όσο και για την προσβολή του πλαισίου της ελευθερίας στο οποίο υποτίθεται ότι ζούμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ενέργειες αυτού του τύπου είναι και τοξικές και μοιάζουν με μολυσματικό ιό ο οποίος μπορεί να προσβάλει εύκολα το σύνολο», ανέφερε σχετικά με την επίθεση των βανδάλων στο γλυπτό του.

Ερωτηθείς εάν έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τέτοιου είδους αντιδράσεις σε έργα του απάντησε αρνητικά. «Είναι η πρώτη φορά και πράγματικά στεναχωριέμαι γιατί το πλαίσιο στο οποίο ζούμε αποκτάει μια διαφορετική διάσταση κατόπιν αυτού. Αυτό είναι αυτοδικία, δεν είναι ένας απλός βανδαλισμός. Είναι μια προσβολή στην ελευθερία του ατόμου».

Όπως είπε, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον δήμο. Όπως τον ενημέρωσαν, καμιά 15αριά άτομα με κουκούλες πήγαν τα ξημερώματα στο σημείο που βρισκόταν το γλυπτό, απείλησαν τον άνθρωπο που έχει την καντίνα να μην καλέσει την αστυνομία για να μην του κάψουνε το μαγαζί και στη συνέχεια ένα μεγάλο φορτηγό λευκό χωρίς νούμερα, «μαζί με τους στρατιώτες του ρίξανε τον σατανά».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με το γλυπτό και κατά πόσο μπορούν να επισκευαστούν οι ζημιές που έχει υποστεί, έδωσε την εξής απάντηση: «Πιστεύω οτι η θέση του είναι εκεί όπου ορίστηκε αρχικά για να μπει. Πού αλλού θα μπορούσε να τοποθετηθεί; Νομίζω ότι εκεί είναι η θέση του. Η δουλειά μας είναι φτιάχνουμε γλυπτά. Ό,τι ζημιά και αν υπάρχει μπορούμε να την αποκαταστήσουμε. Σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι βέβαιο.

Το κυριότερο είναι το εξής: Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει το έργο και αποφάσισαν να το στερήσουν από εκείνους που τους αρέσει. Αυτό εάν δεν μπει σε κάποια λογική, τότε γινόμαστε ζούγκλα. Αρχικά βάφτισαν ένα έργο κάτι που δεν είναι. Στη συνέχεια το ράντισαν με αγιασμό, του πέταξαν λευκή μπογιά, προσπάθησαν δύο φορές να το κατεβάσουν και την τρίτη το πέτυχαν. Ωραία εικόνα είναι αυτή. Θαυμάσια. Είναι πραγματικά ένας μεταοργουελικός μεσαίωνας»


pronews.gr

Σχόλια