Ιστορική απόφαση! Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε 35 αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59




Κέρδισαν την πρώτη μάχη σε δικαστήριο της Βρετανίας οι 35 αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια, που σύμφωνα με την αγωγή τους υπέστηκαν στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα κατά της Βρετανίας.

Όπως γράφει σήμερα η αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα «Cyprus Mail» βρετανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να εξετασθεί η υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη της και το κυπριακό δίκαιο και αποφάσισε η εξέταση της υπόθεσης να γίνει αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Οι βετεράνοι αγωνιστές χαρακτήρισαν την απόφαση ως «νίκη στην πρώτη τους μάχη στην υπόθεση, η οποία αναμένεται να είναι μεγάλη σε διάρκεια». Είχε προηγηθεί η αγωγή ηλικιωμένων Κενυατών, οι οποίοι διεκδίκησαν αποζημιώσεις από το Λονδίνο για βασανιστήρια, που υπέστησαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου -Μάου τη δεκαετία του 50.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις περίπου 20 εκατ. λιρών σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ενάγοντες το 2013, δημιουργώντας το νομικό προηγούμενο, το οποίο θέλουν να αξιοποιήσουν οι βετεράνοι της ΕΟΚΑ.


pentapostagma.gr
Σχόλια