Κίνα: Ρεκόρ επενδύσεων σε έργα καθαρής ενέργειας σε όλο τον πλανήτη


REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Το 2017, οι συνολικές επενδύσεις της Κίνας σε έργα καθαρής ενέργειας ξεπέρασαν τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση από τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομίας Ενέργειας και Οικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ήταν ένας σημαντικός καταλύτης για την κυριαρχία της Κίνας στην ανανεώσιμη ενέργεια, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Τιμ Μπάκλεϊ, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών Ενέργειας του IEEFA.

«Αν και η Κίνα δεν σκοπεύει απαραίτητα να καλύψει το κενό ηγεσίας που δημιούργησε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, θα είναι σίγουρα πολύ πρόθυμη να αναλάβει ηγετική θέση στην παροχή τεχνολογίας και χρηματοοικονομικής ικανότητας ώστε να κυριαρχήσει σε τομείς που αναπτύσσονται ταχέως όπως η ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες», πρόσθεσε ο Μπάκλεϊ.

Αν και τα επιτεύγματα της Κίνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εντυπωσιακά, η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη διατηρεί ακόμη ισχυρούς δεσμούς της με τα ορυκτά καύσιμα. Η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα για να καλύψει μέρος των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της αλλά υιοθετεί ταχέως την υδροηλεκτρική, αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα θα συνεχίσει να μειώνεται και, αντίθετα, οι επενδύσεις της σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αυξάνονται.


naftemporiki.gr
Σχόλια