Ντροπή για τη διεθνή δημοσιογραφία και ενημέρωση το μπαγιάτικο tweet στον αγγλόφωνο διεθνή λογαριασμό του AFP στο twitter




του Μιχάλη Χαιρετάκη

Πριν απο λίγη ώρα διαβάζοντας τις ιστοσελίδες ανά τον κόσμο έπεσα σε πολλά διεθνή sites

οπως πχ
http://www.arabnews.com/node/1230406/world
http://archive.is/LYSVg


που ανέφεραν copy paste την ίδια φράση.

"More than 50,000 protesters massed in the streets of northern Greece's biggest city Thessaloniki, police say, in a long-running row between Athens and Skopje over the use of the name Macedonia"

Ψάχνοντας τις πηγές της είδησης έφτασα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, το οποίο είχε στον αγγλικό λογαριασμό του @AFP εχει ανεβάσει 2 ωρες πριν,γυρω στις 18.20 ωρα Ελλαδος, ταυτόχρονα με τον γαλλικό λογαριασμό που μιλάει για 90.000 σε tweet την ίδια ώρα .
https://twitter.com/AFP/status/955107727000313857
https://twitter.com/afpathenes/status/955112954785038336

Στις φωτογραφίες του αγγλικού και του γαλλικού λογαριασμού δε θα δειτε καμμια πανοραμική φωτογραφία ,γιατί προφανως θα γελοιοποιούσε τους αριθμούς της είδησης, ενώ στη θέση τους φωτογραφίζει ανάμεσα στα άλλα καλόγριες (!!!)
Κάλεσα το 210633646 και μου απάντησε η κα Κατερίνα Νικολοπούλου.

Οταν τη ρώτησα απο που είναι οι πηγές για τον αριθμό των 50.000 μου απάντησε οτι είναι απο στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, στην αρχή της συγκέντρωσης, ενω στοιχεία των διαδηλωτών μιλάνε για πάνω απο 400.000 .

Επειδή όπως μου είπε δεν μπόρεσε ο δημοσιογράφος που ήταν εκει να υπολογίσει τον αριθμό προτίμησε να δώσει τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας και στη συνέχεια να ανεβάσουν σε επομενη εκτίμηση τον αριθμό σε 90.000. Επίσης στην ερώτηση ποτε ακριβώς πήραν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για 50.000 μου απάντησε οτι αυτό εγινε στην αρχή της συγκέντρωσης.

Στην ερώτησή μου αν απο την εμπειρία της ως δημοσιογράφος οι εκτιμήσεις για το πλήθος μιας συγκέντρωσης γίνονται στην αρχή της συγκέντρωσης όταν μαζεύεται ακόμα ο κόσμος ή όταν έχει ήδη ξεκινήσει η συγκέντρωση, δεν πήρα κάποια πειστική απάντηση, παρά μόνο οτι στη συνέχεια ανέβασαν τον αριθμό στις 90.000.

Στην ερώτησή που έκανα, αν υπήρχε εκεί δημοσιογράφος ή απλά πήραν τα στοιχεία που τους έδωσε η αστυνομία και τα δημοσίευσαν μου απάντησε οτι υπήρχε δημοσιογράφος αλλά δεν μπορούσε να υπολογίσει ακριβώς το πλήθος γιατί υπήρχε διασπορά και κενά σε κάποια σημεία.

Οσο για το twitter, με προέτρεψε να τους απαντήσω για να αλλάξουν το tweet τους (!!!) κάνοντάς με να της απαντήσω, μα εσείς εργάζεστε στο AFP δεν μπορείτε να τους ενημερώσετε;

Την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα, επιτέλους ανέβηκε tweet με βιντεο απο τη συγκέντρωση, όπου φαίνεται το μέγεθος,αλλά που πάλι μιλάει για δεκάδες χιλιάδες και όχι για εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές




https://twitter.com/AFP/status/955153291515609088

Τα συμπεράσματα δικά σας...



freepen.gr
Σχόλια