Η Ρωσία κάνει πρόβα πολέμου κατά του ΝΑΤΟ – Εξομοιώνει παγκόσμιο πόλεμο σε πλήρη κλίμακα – Τρόμος στη Δύση




«Κρύος ιδρώτας» έχει λούσει την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ , που απαρτίζεται από έμπειρους ανωτάτους αξιωματικούς , μετά την διαπίστωση της πραγματικής δύναμης του πλήρως αναγεννημένου ρωσικού στρατού και μέρους των νέων οπλικών του συστημάτων μετά την διακλαδική άσκηση Zapad -2017 .

Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Zapad-2017» κατέδειξαν την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα , κάτι που είναι κομβικό σε πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις.



«Τα ρωσικά παιχνίδια πολέμου που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ουσία «προσομοίασαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά του ΝΑΤΟ », δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας .

Ο στρατηγός Riho Terras επιβεβαίωσε τους φόβους του ΝΑΤΟ ότι η άσκηση Zapad («Δύση») χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση μιας σύγκρουσης με την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία, με σκοπό να αναδείξει την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οι ασκήσεις που έγιναν στη Λευκορωσία, τη Βαλτική Θάλασσα, δυτικά της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ μεταξύ 14 και 20 Σεπτεμβρίου του 2017, υλοποίησαν σενάριο απόκρουσης επιθέσεων ενός «φανταστικού εχθρού», σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.



«Είμαι σαφής…με την άσκηση Zapad 2017, η Ρωσία πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας προσομοίωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του ΝΑΤΟ. Δεν αφορούσε μόνο τις βαλτικές χώρες, αλλά ήταν μια σειρά ασκήσεων σε όλο το θέατρο πιθανών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Εσθονός ΑΓΕΕΔ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κλίμακα και η έκταση ολόκληρης της άσκησης ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες δηλώσεις».



«Αντί να είναι μια «καθαρά αμυντική» άσκηση όπως ισχυρίστηκε η Ρωσία, η Zapad χρησιμοποιήθηκε για να προσομοιώσει ένα «συμβατικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», τονίζει ο ίδιος στην βρετανική εφημερίδα , η οποία επικαλείται δύο αμυντικούς αναλυτές από δυτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζει ότι οι ασκήσεις αφορούσαν πολύ περισσότερα στρατεύματα από τα 12.700 που είχε αναφέρει το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.

«12.000 Ρώσοι στρατιώτες έλαβαν μέρος μόνο σε ασκήσεις στις περιοχές «κοντά στα εσθονικά σύνορα», και πάνω από 10.000 στην περιοχή κοντά στα βόρεια της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, δήλωσαν οι πηγές.

Σύμφωνα με την συνθήκη της Βιέννης, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που καθορίζει τους κανόνες για τις στρατιωτικές ασκήσεις, σε αυτές οφείλουν να συμμετέχουν κάτι λιγότερο από 13.000 στρατεύματα, και θα πρέπει να είναι ανοικτές σε παρατηρητές που θα δύναται να πετάξουν με αεροσκάφη πάνω από τις ασκήσεις και να μιλήσουν με τους στρατιώτες. Το ΝΑΤΟ έστειλε έναν εμπειρογνώμονα στη Ρωσία μια ημέρα και δύο μια άλλη μέρα στη Λευκορωσία.

Οι αναλυτές πληροφοριών του ΝΑΤΟ , τόνισαν οι ασκήσεις της Ρωσίας αποτελούν πρόβα πολέμου ενάντια στις χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία , οι Κάτω Χώρες, αλλά και η Πολωνία, αλλά και τα κράτη Σουηδίας και Φινλανδίας.

Κύρια αποστολή των Ρώσων «η εξουδετέρωση και ο πλήρης έλεγχος των υποδομών όπως αεροδρόμια και λιμάνια» στα κράτη της Βαλτικής, ενώ προσομοίωσαν βομβαρδισμούς σε «υποδομές ζωτικής σημασίας» στη Δυτική Ευρώπη.



«Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων υπερέβη σημαντικά τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί πριν από την άσκηση, το σενάριο ήταν διαφορετικό και το γεωγραφικό πεδίο ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως,», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Σαφώς λοιπόν επρόκειτο για «μήνυμα» του Πούτιν σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ , για το τι τους αναμένει εφόσον συνεχίσουν την ίδια πολιτική από την Βαλτική έως την Συρία , και υπενθύμιση ότι « όλα κινούνται» βάσει σχεδίου κατά της συμμαχίας εφόσον δεν επέλθει συμφωνία για τις παγκόσμιες ζώνες επιρροής.


pentapostagma.gr

Σχόλια