Το Opportunity συμπλήρωσε 5.000 «ημέρες» στον Άρη





Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το διαστημικό ρομποτικό όχημα της NASA Opportunity συμπλήρωσε 5.000 ημέρες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παραμείνει μόλις 90 Αρειανές ημέρες στον «κόκκινο πλανήτη».

Το Opportunity και το Spirit, το δεύτερο όχημα εξερεύνησης που το συνόδευε, εκτοξεύθηκαν το Μάρτιο του 2003 και προσεδαφίστηκαν σε διαφορετικά σημεία τον Ιανουάριο του 2004.

Κανένα από τα δύο δεν αναμενόταν να επιβιώσει στον σκληρό Αρειανό χειμώνα που προκαλεί η έλλειψη φωτός. Η ομάδα της αποστολής της NASA όμως οδήγησε τα οχήματα νότια, ώστε να υπάρχει ικανή ηλιακή ακτινοβολία για να αντλούν ενέργεια το χειμώνα.

Η αρειανή ημέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερο από τη γήινη και το έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα.

Το Spirit «κόλλησε» στο έδαφος του Άρη το 2010 και έτσι δεν μπόρεσε να κατευθύνει τα ηλιακά του πάνελ στον ήλιο. Η NASA αποφάσισε να το εγκαταλείψει, ενώ το 2011 διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί του. Το Opportunity συνέχισε την πορεία και, ήδη, έχει διανύσει 28 μίλια (45 χλμ.) αποστέλλοντας στη Γη 225.000 φωτογραφίες.

Σήμερα βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται «Κοιλάδα της Επιμονής», στη δυτική άκρη του κρατήρα «Endevour». Εκεί, το όχημα μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε έχει ερευνήσει έως τώρα.

Εngadget | insomnia.gr
Σχόλια