Μειώθηκε στα 40 μόρια το όριο ένταξης Νέων Αγροτών



Οπωσδήποτε τουλάχιστον 40 µόρια – από 45 που ήταν- θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόµενοι προκειμένου να µπορέσουν να ενταχθούν στο Μέτρο των Νέων Αγροτών στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, με το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων να παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 16 Απριλίου. Ο προϋπολογισµός της 2ης προκήρυξης (ΦΕΚ 885/Β’/2018) είναι 26.667.500 ευρώ µοιρασµένος ανά περιφέρεια και το πριµ πρώτης εγκατάστασης κυµαίνεται µεταξύ 17.000 και 22.000 ευρώ αναλόγως τα χαρακτηριστικά της αγροτικής εκµετάλλευσης. Σημειωτέον ότι εκτός από την ηλικία (κάτω των 41), τρία είναι τα σηµαντικότερα κριτήρια που θα εξεταστούν για επιλεξιµότητα δικαιούχων: Η υποβολή ΟΣ∆Ε το 2017, η εγγραφή τους στο Μητρώο ως νεοεισερχόµενοι προ 18µηνου και η συγκέντρωση τυπικής απόδοσης από 8.000 ευρώ και άνω.

Πιο συγκεκριµένα τα κριτήρια που θα βαθµολογηθούν οι αιτήσεις είναι τα εξής:

- Κάτοχος Πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης: 10 πόντοι.

- Συµµετοχή σε Οµάδες ή Οργανώσεις παραγωγών: 2 πόντοι.

-Ατοµικό ετήσιο εισόδηµα έως και 7.500 ευρώ, ή οικογενειακό 20.000 ευρώ: 6 πόντοι.

- Ανεργία πάνω από 1 έτος πριν την έναρξη πρώτης εγκατάστασης: 6 πόντοι.

- Κάτοικοι µικρών νησιών 7 πόντοι, κοινοτήτων έως 2.500 κατοίκων 5 πόντοι και έως 5.000 κατοίκων 2,5 πόντοι.

- Ποσοστό της παραγωγικής δυναµικότητας της εκµετάλλευσης (εκφρασµένη ως αρχική τυπική απόδοση) που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη και ζωικό κεφάλαιο και όταν είναι τουλάχιστον ίσο ή υπερβαίνει το 25% στο σύνολο της εκµετάλλευσης: 3 έως 12 πόντοι.

-Τυπική απόδοση 8 έως 10.000 ευρώ 5 πόντοι, έως 15.000 ευρώ 8 πόντοι έως 25.000 ευρώ 10 πόντοι.

-Ποσοστό της παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως αρχική τυπική απόδοση) που προέρχεται από οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές, φυτά ανθεκτικά στην κλιµατική αλλαγή, όταν είναι τουλάχιστον ίσο ή υπερβαίνει το 50% στο σύνολο της εκµετάλλευσης: 3,2 έως 6, 4 πόντοι. Για αιγοπροβατοτροφία 4 έως 8 πόντοι.

-Επιχειρηµατικό σχέδιο (µελλοντική κατάσταση) στοχευµένο στους παραπάνω τοµείς ή σε βιολογικά ή ολοκληρωµένη διαχείριση: 5,6 έως 7 πόντοι.

-Κλάδοι προτεραιότητας περιφέρειας: 13 πόντοι.

Επιλεξιµότητα εκµετάλλευσης

Σύµφωνα µε την προκήρυξη, µετά την εξέταση της επιλεξιµότητας του αγρότη, θα εξεταστεί η εκµετάλλευση η οποία πρέπει:

-να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της µόνιµης κατοικίας του/της αρχηγού της εκµετάλλευσης.

- να έχει µέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο µε 8.000 έως και 100.000 ευρώ.

-να είναι ιδιόκτητα ή µισθωµένα τα αγροτεµάχια ή συνδυασµός τους.

- το σύνολο της γεωργικής εκµετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το 2017.

Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγµατικού γεγονότος. Συνεπώς στη γεωργική έκταση του υποψηφίου δικαιούχου συνυπολογίζεται και η γεωργική εκµετάλλευση που ανήκει στο/στη σύζυγο εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υποµέτρο 6.1.

Βρείτε εδώ την Περίληψη πρόσκλησης για τους Νέους Αγρότες.pdf

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση για τη Δεύτερη πρόσκληση για αιτήσεις στήριξης στο υπομέτρο 6.1 Εγκατάσταση Νέων Αγροτών.pdf




Η ανακοίνωση του υπουργείου

Εκδόθηκε η 2η πρόσκληση του προγράμματος νέων γεωργών (Μέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Η 2η πρόσκληση αφορά τις Περιφέρειες στις οποίες μετά την 1η Πρόσκληση προέκυψε υπόλοιπο δημόσιας δαπάνης δηλαδή στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από 15-03-2018 έως και 16-04-2018 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 16-04-2018.

Κύρια χαρακτηριστικά της πρόσκλησης και του μέτρου είναι τα εξής:

1. Δικαιούχοι της 2ης προκήρυξης του μέτρου είναι νέοι γεωργοί, που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2017 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί και αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 €

2. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2017. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2017.

3. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (δηλαδή ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).

4. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4.

5. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

6. Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται ως εξής: Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά:

α. κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών και

β. κατά 2.500 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους ανωτέρω συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

7. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις ενώ η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης.




Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 3

Περίοδος καταχώρισης, οριστικοποίησης, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης - φακέλων υποψηφιότητας έτους αναφοράς 2017

1. Περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης - φακέλων υποψηφιότητας και περίοδος έκδοσης αποφάσεων ένταξης:

α) Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 15-3-2018 έως και 16-4-2018. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 16-4-2018.

β) Ως περίοδος έγκρισης αυτών ορίζεται η μετά την 17-4-2018 περίοδος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 15 και 16 της παρούσας

2. Τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης -φακέλων υποψηφιότητας:

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.

gr. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, δηλαδή από τις 17-4-2018 έως και τις 30-4-2018, οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.



Άρθρο 5

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α1) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:

i) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.

ii) Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής της 2ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 (έτος αναφοράς 2017).

α2) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι Νομικά πρόσωπα:

i) Έχουν ως αρχηγό- νόμιμο εκπρόσωπο τους νέο γεωργό που πληροί της προϋποθέσεις του σημείου (α1),

ii) Έχουν ως αρχηγό - νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των παραγράφων (ε) και (ζ) του άρθρου 4 της παρούσας, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51% .

iii) Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού - νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.

iv) Έχουν ως κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα (Ομάδα ΚΑΔ 01 εκτός των ΚΑΔ 01.6 και ΚΑΔ 01.7) στη γεωργική παραγωγή. Δραστηριότητες στην αλιεία δεν λαμβάνονται υπόψη.

β) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παράγραφο (ζ) του άρθρου 4 της παρούσας, κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

γ) Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.1.

δ) Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα.

Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, οι αρχηγοί / διαχειριστές αυτών πρέπει να έχουν οριστεί ως νόμιμοι εκπρόσωποι αυτών.

ε) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν πρέπει να έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

στ) Να εκπληρώνουν την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

ζ) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του Υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 - 2020 εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισής τους.

η) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη με δεσμευτικούς ποιοτικούς ή/και ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 9, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 10, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ή συμπλήρωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται.

θ) Εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ).

ι) Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.



Άρθρο 6

Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης

1. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.

2. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο με 8.000 € έως και 100.000 €.

3. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

3.1. Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.

3.2. Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.

4. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο.

5. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 από τον υποψήφιο δικαιούχο.

6. Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

6.1. Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος. Συνεπώς στη γεωργική έκταση του υποψηφίου δικαιούχου συνυπολογίζεται και η γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει στο/στη σύζυγο εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.

6.2. Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.



6.3. Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που αυτός έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

agronews.gr
Σχόλια