ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΤΡΑΜΠ





Του Λεωνίδα Βατικιώτη


Αντίθετα με την Ελλάδα, που δεν πρόκειται να υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από τους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη 8 Μαρτίου, καθώς οι εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ είναι είτε μηδενικές είτε ανέρχονται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια αντίστοιχα, η ηγεσία της ΕΕ βρίσκεται σε παράκρουση!


Η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «αν επιβάλλεις δασμούς στους συμμάχους σου, απορείς ποιοι είναι οι εχθροί σου», είναι πέρα για πέρα ενδεικτική της δύσκολης θέσης που περιέρχεται πλέον όλος σχεδόν ο κόσμος από την προστατευτική πολιτική των ΗΠΑ, που κυρίως στοχεύει εντός: να ισχυροποιήσει, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του φθινοπώρου, τους πολιτικούς τους δεσμούς με την εργατική τάξη των ΗΠΑ κι οπωσδήποτε με τη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου.





Προβολή εικόνας στο Twitter







Donald J. Trump

✔@realDonaldTrump


“Presidential Proclamation on Adjusting Imports of Aluminum into the United States”


Proclamation: http://
45.wh.gov/Aluminum


Remarks: http://
45.wh.gov/SteelAluminumR emarks


12:17 π.μ. - 9 Μαρ 2018
52,7 χιλ.
20,2 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter




Οι εξαγγελίες του Τραμπ, που θα υλοποιηθούν εντός 15 ημερών, θα σημάνουν πρωτοφανείς οικονομικές ζημιές για την Ευρώπη κι όχι μόνο. Το ίδιο θα υποστούν Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία κι άλλες μεγάλες χώρες (με εξαίρεση τους εταίρους των ΗΠΑ στη NAFTA, Μεξικό και Καναδά ) που έσπευσαν να συνταχθούν με την ΕΕ για να οργανώσουν την άμυνά τους. Γιατί, σε κάθε περίπτωση αυτές οι χώρες, (παρά την απειλή του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, για «δικαιολογημένη και αναγκαία απάντηση») θα είναι στην άμυνα, εκλιπαρώντας για συμβιβασμό. Οι δε ΗΠΑ θα βρίσκονται συνεχώς στην επίθεση όταν ξεσπάσουν οι (εμπορικές) εχθροπραξίες. Ο Τραμπ από τη μεριά του άφησε ανοιχτό το δρόμο του συμβιβασμού δηλώνοντας ότι μπορεί να συζητήσει την εξαίρεση ορισμένων χωρών από τους νέους δασμούς στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως θρυμματίζουν πολυμερείς οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και γύρους εμπορικών διαπραγματεύσεων. Στην επίθεση ήταν οι ΗΠΑ άλλωστε και το 2002 όταν ο Τζορτζ Μπους επέβαλε δασμούς στα προϊόντα χάλυβα αλλά και πριν λίγες μόνο εβδομάδες όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε αυξημένους δασμούς σε εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ και πλυντήρια, στέλνοντας την πρώτη προειδοποιητική βολή.
Με άλλα λόγια το tweet του Τραμπ πώς «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί» και «εύκολοι να τους νικήσει» είναι σωστό, υπό μια αυστηρή προϋπόθεση φυσικά. Ενώ το επιχείρημα που ακούστηκε ξανά και ξανά την τελευταία εβδομάδα ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές κι έχουν μόνο χαμένους» όπως ειπώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, ευρωπαίους αξιωματούχους κ.α. δεν ισχύει! Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας των χαμένων της παγκοσμιοποίησης.
Για να καταλάβουμε την ευκολία με την οποία ο Τραμπ τοποθέτησε απέναντί του, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη θέση του εξωτερικού τομέα των ΗΠΑ. Το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ είναι σταθερά αρνητικό, εισάγουν δηλαδή περισσότερα απ’ όσα εξάγουν. Το 2017 μάλιστα έφτασε τα 566 δισ. δολ. καταγράφοντας ρεκόρ από το 2008, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην άνοδο του δολαρίου (κατά 28% μεταξύ 2014 και 2016). Αντίθετα απ’ ό,τι ισχύει για την Ελλάδα κι άλλες χώρες, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ δεν αποτελεί αδυναμία, αλλά το τίμημα που πλήρωσαν οι ΗΠΑ για να ανοίξουν οι παγκόσμιες αγορές κατ’ εφαρμογή της Συναίνεσης της Ουάσινγκτον από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 προς όφελος των πιο ισχυρών εταιρειών. Πολύ περισσότερο, το εμπορικό έλλειμμα εκφράζει ένα σημαντικό γνώρισμα του γεμάτου αντιφάσεων σύγχρονου καταμερισμού – συνδυασμού εργασίας που προκρίνει τις υπηρεσίες, ως κατ’ εξοχήν πηγή κερδοφορίας, θέτοντας την παραγωγή υλικών εμπορευμάτων σε δεύτερη μοίρα. Έτσι οι ΗΠΑ με την ίδια σχεδόν ταχύτητα που εισάγουν προϊόντα, εξάγουν υπηρεσίες δημιουργώντας ένα θεαματικό πλεόνασμα το 2017 στο εμπόριο υπηρεσιών, ύψους 244 δισ. δολ. που κατά κύριο λόγο αφορούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταφορικές κι άλλες υπηρεσίες σχετιζόμενες με ταξίδια, υπηρεσίες υπολογιστών και προς επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, κοκ.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αυστηρή προϋπόθεση που κάνει τον Τραμπ να χαμογελάει, ξέροντας από τώρα το αποτέλεσμα ενός εμπορικού πολέμου, και τους υπόλοιπους ηγέτες να τρέμουν. Από έναν εμπορικό πόλεμο, που περιορίζεται στο επίπεδο των υλικών εμπορευμάτων, θα έχαναν όλοι και δε θα υπήρχαν νικητές, αν όλα τα εμπορικά ισοζύγια ήταν ισοσκελισμένα κι ό,τι εισήγαγε σε αξία μια χώρα το εξήγαγε κιόλας. Αν δηλαδή οι οικονομίες κλίμακας που εκ των πραγμάτων δημιουργεί το διεθνές εμπόριο δε δημιουργούσαν μόνιμα ελλειμματικά και μόνιμα πλεονασματικά ισοζύγια, όπως είναι για παράδειγμα της ευρωζώνης που το 2017 έφτασε τα 238,1 δισ. ευρώ, της Κίνας (422,5 δις. δολ), της Βραζιλίας (67 δισ. δολ.), κοκ.
Αν όμως μια χώρα λειτουργεί σε σταθερή βάση ως απορροφητήρας της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας τότε ξέρει καλύτερα από τον κάθε εμπορικό της εταίρο ότι μπορεί να επιβάλλει τους δικούς της (προφανώς μονομερείς και επιλεκτικούς!) όρους στο παγκόσμιο εμπόριο, προς όφελος φυσικά της δικής της βιομηχανίας. Και το κόστος σε αυτή την περίπτωση δε θα επιμερισθεί συμμετρικά. Μεγαλύτερο λογαριασμό θα πληρώσουν χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα που έχουν επενδύσει σε μια εξαγωγικά προσανατολισμένη βιομηχανία κι εξαρτώνται εγγενώς από τις εξαγωγές λόγω της πολιτικής λιτότητας και χαμηλών μισθών που ακολουθούν στο εσωτερικό τους, αντίστοιχα, και μικρότερο λογαριασμό θα πληρώσουν οι ΗΠΑ.






Donald J. Trump

✔@realDonaldTrump

The European Union, wonderful countries who treat the U.S. very badly on trade, are complaining about the tariffs on Steel & Aluminum. If they drop their horrific barriers & tariffs on U.S. products going in, we will likewise drop ours. Big Deficit. If not, we Tax Cars etc. FAIR!
11:29 μ.μ. - 10 Μαρ 2018
99,5 χιλ.
38 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter




Σε αυτό το πλαίσιο τα αντίμετρα με τα οποία απείλησε η Ευρώπη (επιπλέον δασμοί σε καλαμπόκι, ουίσκι Μπέρμπον, μπλου τζιν και μοτοσυκλέτες Χάρλεϊ Ντάβιντσον) δεν θα ανακόψουν την ορμή του Τραμπ, όπως θα εύχονταν, αλλά θα δώσουν το έναυσμα για ένα νέο κύκλο αυξημένων δασμών που θα στοχεύουν στην αχίλεια πτέρνα της Γερμανίας: την αυτοκινητοβιομηχανία. Και τότε θα έρθει η ώρα ενός ακόμη συμβιβασμού για την Ευρώπη…
Σχόλια