Αγρότες ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα

ANA

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου θα μιλά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 28/3 (19.30) οι ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη στη Βέροια.

«Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου. 

Και πρόσθεσε πως «το σύστημα έχει πλέον καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι ξεφτιλιστικές τιμές παραγωγού για εμάς τους καλλιεργητές ροδακίνου, στα 10 λεπτά/κιλό το επιτραπέζιο ροδάκινο και στα 21 λεπτά/κιλό το συμπύρυνο, αλλά το θέμα είναι ότι ακόμη και αυτά δεν τα έχουμε πάρει».


Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, οι ροδακινοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ενώ επισήμανε ότι «οι περισσότεροι μας τάζουν ενίσχυση της απώλειας εισοδήματός μας από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ευρώ».

«Από το κακό στο χειρότερο»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, Χρήστου Κάμτση, ο οποίος, επισήμανε: «Τα πράγματα για εμάς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτοί που θα έπρεπε να φροντίζουν τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, μπορεί να αποτελέσει τον μπροστάρη για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, είναι οι ίδιοι που μας κάνουν όλο και πιο δύσκολο το να μείνουμε στη γη. Παίζουν με τη φωτιά. Αν σταματήσουμε να παράγουμε, οι Ελληνες θα πεινάσουν».

Στην αποψινή σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2018, ώστε να δίνονται οι επιδοτήσεις, με τον κ. Κάμπτση να σημειώνει: «Θα μείνουν αδήλωτα τα περισσότερα χωράφια, θα χάσουμε τα δικαιώματά μας και αλίμονό μας τότε. Το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια».

Σύμφωνα με τους προαναφερόμενους, στη σημερινή σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών έδωσαν το «παρών» και τευτλοπαραγωγοί της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, που παραμένουν απλήρωτοι για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017.

tanea.gr


Σχόλια