Η απάτη των προφητειών





Με αφορμή το άνοιγμα του θέματος από τον Sesostris περί των (ανύπαρκτων) προφητειών του Κοσμά του Αιτωλού και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να εξετάζει τις προφητείες γενικά, σαν είδος θρησκευτικού λόγου, καθώς και την προέλευσή τους και τον τρόπο "κατασκευής" τους, ανοίγω το παρόν θέμα που θα εξετάσει τόσο τα χαρακτηριστικά των προφητειών γενικά, όσο και τις διάφορες απάτες πάνω στις προφητείες.



Η αρχή της εργασίας των χριστιανών πάνω σε θεολογικά, ιστορικά ή θρησκευτικά προβλήματα, μπορεί να συνοψιστεί στην εξής έκφραση: "όταν τα δεδομένα δε συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αντί να αλλάξει η θεωρία, αλλάζουν τα δεδομένα για να συμφωνούν μ’αυτήν". Στην ίδια αρχή βασίζεται όλο το πλέγμα των προφητειών, από την Καινή Διαθήκη και δώθε (οι προφητείες της ΠΔ είναι τελείως διαφορετικού είδους).

Η λέξη "προφητεία", είναι σύνθετη από την πρόθεση "προ" και το ρήμα "φημί" που σημαίνει "λέω" και σαν όρος η προφητεία σημαίνει "λέω από πριν", "προλέγω". Έτσι, γενικά, μια προφητεία προλέγει γεγονότα και καταστάσεις που θα συμβούν στο μέλλον. Αυτό στη θεωρία.

Στην πράξη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Επειδή όλοι οι νοήμονες άνθρωποι γνωρίζουν πως ούτε προφήτες υπάρχουν ούτε προφητείες, κι επειδή οι προφητείες απ' την άλλη αποτελούν βασικό στοιχείο των αβραμικών θρησκειών (ιουδαϊσμό, χριστιανισμό, ισλάμ), με το χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό να μοιράζονται κοινές "προφητείες" (όπως μοιράζονται κοινό θεό και κοινά θρησκευτικά βιβλία), κι επειδή οι "προφητείες" είναι το καλύτερο μέσο χειραγώγησης των αφελών πιστών, έπρεπε να βρεθούν τρόποι:

- δημιουργίας προφητειών
- εκπλήρωσης προφητειών
- εκπλήρωσης διαψευσθέντων προφητειών

Έτσι, για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων χρησιμοποιήθηκαν μερικές πολύ γνωστές μέθοδοι στη χριστιανική βιβλιογραφία, όπως η κατασκευή προφητειών, η πλαστογραφία διαψευσθέντων προφητειών και η εφαρμογή της "θεωρίας-λάστιχο" ώστε να ταιριάζουν υπάρχουσες "προφητείες" σε τελείως διαφορετικές καταστάσεις και πρόσωπα.

Αυτές τις μεθόδους και τα αποτελέσματά τους θα συζητήσουμε εδώ και θα αναλύσουμε μερικές από τις προφητείες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και που εκτείνονται από τις πλαστογραφημένες προφητείες της ΚΔ μέχρι τις κατασκευασμένες προφητείες των σύγχρονων νεο-απολογητών της συμφοράς.

Σχόλια