Η Κίνα ετοιμάζεται να "γεμίσει" τις παγκόσμιες θάλασσες με πλοία-φαντάσματα χωρίς καπετάνιους





Η Κίνα κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε επίπεδο ναυτιλίας παγκοσμίως, ενώ έχει την ευκαιρία να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο μέχρι το 2030. Ακόμη και αν οι παραγγελίες εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, η αποστολή εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρώπη και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ ενισχυόταν το 2016, λέει η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS itime & Trade.
Αλλά κάποια μέρα μπορεί να μην υπάρχουν καπετάνιοι. Αντίθετα, πλοία-φαντάσματα -που θα τα ελέγχουν εξ αποστάσεως- θα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια σε όλο τον κόσμο και θα χρησιμοποιούνται ακόμη και από το κινεζικό ναυτικό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα δημιουργεί με εντατικούς ρυθμούς έναν αυτόνομο στόλο, που θα μοιάζει με γιγαντιαία drones της θάλασσας. Φέτος ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα τεράστιο "πεδίο δοκιμών" για αυτόνομα πλοία στα ανοικτά των ακτών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας της επαρχίας Κουανγκτούνγκ. Το 771,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων πεδίο δοκιμών "Wanshan Marine Test Field", που διαφημίζεται ως το πρώτο τέτοιου είδους στην Ασία, δημιουργήθηκε για να γίνει το μεγαλύτερο πεδίο δοκιμών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Για τη συνέχεια Capital
Σχόλια