Η Σουηδία έδειξε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της COVID-19.

5 διαγράμματα που δείχνουν ότι η στρατηγική της Σουηδίας λειτούργησε. Oι υποχρεωτικοί εγκλεισμοί απέτυχαν. Image Credit: Yinon Weiss-Twitter




5 διαγράμματα που δείχνουν ότι η στρατηγική της Σουηδίας λειτούργησε. Oι υποχρεωτικοί εγκλεισμοί απέτυχαν.


Image Credit: Yinon Weiss-Twitter



Jon Miltimore

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σουηδία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση αναμένει να διατηρήσει τους ήπιους περιορισμούς της στις συγκεντρώσεις «για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος» για να μετριάσει την εξάπλωση του COVID-19.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έθνη σε όλο τον κόσμο, η Σουηδία αρνήθηκε να ξεκινήσει πανεθνικό κλείδωμα ή την επιβολή υποχρεωτικής μάσκας, επιλέγοντας αντ 'αυτού μια πολιτική που περιόριζε τις μεγάλες συγκεντρώσεις και βασιζόμενη στην κοινωνική ευθύνη για την αργή μετάδοση του ιού.

Για μήνες, η Σουηδία δέχθηκε κριτική για την απόφασή της να παραιτηθεί από ένα οικονομικό κλείδωμα.

«Η Σουηδία γίνεται ένα παράδειγμα για το πώς να μην χειριστεί κάποιος την COVID-19», δήλωσε η CBS στον τίτλο της σε άρθρο του Ιουλίου.

Η Σουηδία είχε γίνει μια «προειδοποιητική ιστορία», δήλωσαν οι New York Times τον ίδιο μήνα.

«Μας οδηγούν σε καταστροφή», προειδοποιούσε ο Guardian τον Μάρτιο.

Δεκάδες παρόμοια παραδείγματα μπορούν να βρεθούν. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται πιο σαφές ότι η Σουηδία χειρίστηκε τον ιό σωστά. Στην αρχή, οι σουηδοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ακόμη και αν οι υποχρεωτικοί εγκλεισμοί έσωσαν ζωές, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ.

"Τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη δεν είναι βιώσιμα, προσπαθούμε να βρούμε ένα επίπεδο που να είναι σταθερό και να μειώνει την εξάπλωση. Δεν μπορούμε να τον ξεφορτωθούμε, αλλά μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε λογικό επίπεδο" Ο Johan Carlson, γενικός διευθυντής της σουηδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT την Κυριακή.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η Σουηδία έχει αποφύγει κάποιες από τις οικονομικές καταστροφές των ευρωπαίων γειτόνων της που βίωσαν με την εφαρμογή σκληρών υποχρεωτικών εγκλεισμών. Τον Αύγουστο, το BBC επεσήμανε ότι η οικονομία της Σουηδίας υπέστη πολύ λιγότερες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και τα δύο αυτά γεγονότα εξηγούν γιατί η Σουηδία δεν έχει δει τις εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές που έχουν δει άλλα έθνη.

"Μια συγκεκριμένη κόπωση αρχίζει, αυτό συμβαίνει για αρκετούς μήνες", παραδέχτηκε ο Carlson. "Αλλά δεν βλέπουμε θυμό ή επιθετικότητα, δεν βλέπουμε τις ίδιες αντιδράσεις με την Ευρώπη."

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η ζωή στη Σουηδία είναι ακόμα σχετικά φυσιολογική. Οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν ποτέ να πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ, πισίνες ή πάρκα. Τα σχολεία και οι χώροι των επιχειρήσεων παρέμειναν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, οι μαζικές διαμαρτυρίες, η βία και οι αιχμές της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας, η υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών και οι αυτοκτονίες σε όλο τον κόσμο που έχουν συμβεί το 2020 απουσιάζουν ιδιαίτερα στη Σουηδία.

Ίσως το πιο σημαντικό, το "ελαφρύτερο άγγιγμα" της Σουηδίας φαίνεται να έχει εξημερώσει την COVID-19. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν υποχρεωτικούε εγκλεισμούς παρακολουθούν την επανεμφάνιση του ιού, οι περιπτώσεις και οι θάνατοι της Σουηδίας παραμένουν σε πλήρη αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη.





Είναι αλήθεια ότι υπήρχε ανησυχία για μια μικρή αύξηση σε περιπτώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η αύξηση είναι πολύ χαμηλότερη από άλλα ευρωπαϊκά έθνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19.


Ο Yinon Weiss, ιδρυτής του RallyPoint και πτυχιούχος του Harvard Business School, έχει δείξει ότι το τρέχον ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας της Σουηδίας είναι εκθετικά χαμηλότερο - 25x, 10x, 7x - από πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους της που ξεκίνησαν αυστηρούς αποκλεισμούς, όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο , και τη Γαλλία.


Σουηδία: Για ενημέρωση


Αυτό πρέπει να είναι δύσκολο για την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να κλειδώσουν ξανά, τις χώρες τους. Η Σουηδία απολαμβάνει ανοιχτά σχολεία, ανοιχτές επιχειρήσεις και χωρίς μάσκες.


Τρέχοντα καθημερινά ποσοστά θανάτου σε σύγκριση με τη Σουηδία:


Ισπανία 25x
Γαλλία 10x
Ηνωμένο Βασίλειο 7x



Σε όλη την πανδημία, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η Σουηδία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά τα μεγαλύτερα έθνη, καθώς έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού.
Ο σύνδεσμος μεταξύ της COVID-19 και της αστικής πυκνότητας είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμος, αλλά ακόμη κι αν υπολογίζετε ότι τα δεδομένα πυκνότητας πληθυσμού δείχνουν ότι η πρωτεύουσα της Στοκχόλμης της Σουηδίας έχει ξεπεράσει τις αμερικανικές πόλεις που κλειδώθηκαν όπως η Βοστώνη, η Φιλαδέλφεια και το Σικάγο. (Και φυσικά Νέα Υόρκη.)
"Σε σύγκριση με πόλεις παρόμοιας πυκνότητας, οι Σουηδοί εξακολουθούν να ξεπερνούν χωρίς κλείδωμα ή μάσκες.
Η αλήθεια δεν θα μπορεί να κρυφτεί για πάντα. Μπείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας."

Ακόμη και οι σκανδιναβικές χώρες με χαμηλά ποσοστά θανάτου με τις οποίες η Σουηδία συχνά συγκρίνεται δυσμενώς, βλέπουν τώρα μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων (αν και οι θάνατοι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες παραμένουν ευτυχώς χαμηλοί).


Μια ματιά στις περιπτώσεις # Covid_19 σε σκανδιναβικές χώρες.


Οι θάνατοι Covid και στις τέσσερις χώρες παραμένουν χαμηλοί.


Οι επικριτές της πολιτικής της Σουηδίας επισημαίνουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 της Σουηδίας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τους σκανδιναβικούς γείτονές της - το αποτέλεσμα της αποτυχίας να προστατεύσει επαρκώς τα σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων - αλλά ο στόχος δεν ήταν ποτέ να έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτου κοροναϊού στην Ευρώπη. Ήταν να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψουμε την εξάντληση των νοσοκομειακών συστημάτων.


Παρά τις προβλέψεις ότι η πολιτική της laissez-faire θα οδηγούσε σε μαζική μόλυνση και 96.000 θανάτους, η Σουηδία πέτυχε και ο κατά κεφαλήν αριθμός των νεκρών σήμερα παραμένει πολύ κάτω από πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της.


Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, επισημαίνει ο Weiss.
Και εδώ είναι η μεγαλύτερη εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία. Και ναι ... άλλες σκανδιναβικές χώρες τα πήγαν καλύτερα από τους Σουηδούς, αλλά αυτό δεν είναι αποτελεσματικό. Μπορεί απλώς να είναι απόδειξη ότι οι Σουηδοί θα έπρεπε να προστατεύουν καλύτερα τα γηροκομεία τους. (3/4)



Με κάθε εβδομάδα που περνάει, βλέπουμε ότι το πείραμα κλειδώματος στον κόσμο απέτυχε και απέτυχε τρομερά - καταστρέφοντας εκατομμύρια επιχειρήσεις, δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προκαλώντας εκτεταμένη επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.
(Υπάρχει σοβαρός λόγος για τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, να διαβουλεύονται με τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές ασθένειες της Σουηδίας, Άντερς Τένελ.) Όπως εξήγησε πρόσφατα ο John Tierney στο City Journal, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τις εντολές εγκλεισμού στο σπίτι είναι ότι μπορεί να είχαν νόημα πριν είχαμε σταθερά δεδομένα και λίγη ένδειξη για τον τύπο του ιού που αντιμετωπίζαμε.
Γνωρίζουμε καλύτερα τώρα.
Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυστηρότητας κλειδώματος και των θανάτων COVID-19, ενώ οι ζημιές τους είναι αδικαιολόγητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες ιατροί και επιστήμονες της δημόσιας υγείας υπέγραψαν μια νέα δήλωση - τη Διακήρυξη του Great Barrington - εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες των κλειδαριών και ζητώντας μια πιο στοχευμένη προσέγγιση.
Τον Ιούνιο, μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης NPR που έδειξε ότι η COVID-19 δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύαμε για πρώτη φορά, θα πρότεινα ότι οι υποχρεωτικοί εγκλεισμοί θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι μεγαλύτεροι ειδικοί «αποτυχημένοι» μετά τον πόλεμο του Ιράκ. Τέσσερις μήνες αργότερα, τα στοιχεία φαίνονται αρκετά πιο δυνατά.

Σχόλια