Χωρίς πρόοδο οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα


Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για να αρθεί το αδιέξοδο και να αναβιώσει η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις, τελείωσαν χωρίς να σημειωθεί η πρόοδος "που η ομάδα της ΕΕ ήλπιζε ως συντονίστρια", δήλωσε την Τετάρτη ο απεσταλμένος της ΕΕ Ενρίκε Μόρα με μήνυμά του στο Twitter.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη για να επανέλθει σε τροχιά μια βασική συμφωνία για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και την περιφερειακή σταθερότητα", δήλωσε ο Μόρα.

Αυτό που εμπόδισε τις εν λόγω διαπραγματεύσεις να καρποφορήσουν είναι η επιμονή των ΗΠΑ στο προτεινόμενο σχέδιο κειμένου στη Βιέννη που αποκλείει οποιαδήποτε εγγύηση για τα οικονομικά οφέλη του Ιράν", μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Tasnim, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές στις συνομιλίες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Ιράν είχε εκτιμήσει ότι μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ήταν δυνατή στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι έμμεσες συνομιλίες που πραγματοποιούνταν στη Ντόχα επρόκειτο να ολοκληρωθούν το βράδυ της Τετάρτης, δύο ημέρες μετά την έναρξή τους.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ και ο Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Μπαγερί άρχισαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Κατάρ έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Αν η αμερικανική πλευρά έχει σοβαρές προθέσεις και φανεί πραγματίστρια, μια συμφωνία είναι δυνατή σε αυτό το στάδιο", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε την Τετάρτη το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

"Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα" τη βούλησή μας να επιτευχθεί συμφωνία, επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών.

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί δήλωσε ότι οι "συνομιλίες στη Ντόχα, που διεξάγονταν σε επαγγελματικό και σοβαρό κλίμα, είχε προβλεφθεί να διαρκέσουν δύο ημέρες".

Zougla.gr

Σχόλια