Στο έλεος των Πάτσηδων τα σπίτια χιλιάδων πολιτών...




Κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες προκύπτει λόγω της αύξησης των επιτοκίων, την ώρα που κυβέρνηση και τράπεζες αρνούνται να δώσουν λύση για τους ευάλωτους πολίτες.
Άκαρπη απέβη και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, με χιλιάδες δανειολήπτες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ούτε λίγο... ούτε πολύ, η μία πλευρά ρίχνει «βέλη» προς την άλλη για το γεγονός της μη συμφωνίας, την ώρα που χιλιάδες πολίτες ανησυχούν, βλέποντας μήνα με τον μήνα τη δόση του στεγαστικού τους δανείου να αυξάνεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.
Όπως προκύπτει, τα σενάρια για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που ζητούσαν οι τράπεζες για κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων, απορρίπτονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών έναντι των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και ζήτησε από τους τραπεζίτες να ετοιμάσουν μια πρόταση μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, την οποία θα του παρουσιάσουν σε δύο εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, παραμένει το φλέγον θέμα των μεγάλων αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι της τάξης του 25%-30%, όταν η ΕΚΤ ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο πέριξ του 3%. Βέβαια, οι τράπεζες δεν είχαν πρόβλημα να δανειοδοτούν τον βουλευτή της Ν.Δ. Πάτση, προκειμένου ο ίδιος να εξαγοράζει κόκκινα δάνεια σε χαμηλή τιμή, βγάζοντας κέρδος, ενώ η κυβέρνηση σφύριζε -επί χρόνια- αδιάφορα.
Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκαναν λόγο για ακόμη μία «εξαπάτηση της κυβέρνησης», η οποία επιθυμεί «να υποδυθεί τη σκληρή στο εσωτερικό της χώρας μέσω του κ. Σταϊκούρα», αλλά αλλάζει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Morgan Stanley.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσήλθαν χθες στη συνάντηση για να υποστηρίξουν πως δεν δύνανται να προχωρήσουν σε οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, κατά τα πρότυπα αυτών που εφαρμόστηκαν στην Ισπανία, αλλά μόνο σε κατά περίπτωση ρυθμίσεις, με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος να αναφέρει ότι «ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων, την ώρα που οι πολίτες στενάζουν λόγω της ακρίβειας και τα επιτόκια αυξάνονται...
Σχόλια