Ο επικεφαλής της CIA επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, με φόντο την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών

Ο επικεφαλής της CIA επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια με φόντο την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών 01.06.2023 Ο διευθυντής τη



Ο επικεφαλής της CIA επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια με φόντο την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών
01.06.2023

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμς Μπερνς πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγές του δημοσιεύματος ανέφεραν ότι οι συναντήσεις ήταν πολύ παραγωγικές και η επίσκεψη του Μπερνς τονίζει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις γίνονται στρατηγικές. Στην Ελλάδα, βλέπουν ότι έχουν γίνει σταδιακά ένας σημαντικός και προβλέψιμος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υλικοτεχνική υποστήριξη των στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία. Η Ελλάδα, λόγω της θέσης της, είναι επίσης εξαιρετική για το ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οκτώ στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και χρηματοδοτούν εκατομμύρια δολάρια σε τοπικές υποδομές.
Νωρίτερα γράψαμε ότι η Ελλάδα αποκάλυψε μια Ρωσίδα κατάσκοπο που έκλεψε την ταυτότητα μιας νεκρής γυναίκας.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας ανέφερε ότι με το όνομα Maria T., κρυβόταν η Ρωσίδα κατάσκοπος Irina A.S. Εργάστηκε μυστικά ως παράνομη μετανάστρια. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, η γυναίκα βρίσκεται στη Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2023 και ο σύζυγός της παρέμεινε στη Βραζιλία μέχρι το τέλος του 2022.
Νωρίτερα γράψαμε ότι η Ελλάδα μεταρρυθμίζει την υπηρεσία πληροφοριών μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας με υποκλοπές.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πληροφοριών (ΕΥΠ). Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης την πώληση spyware. Πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις επιπτώσεις του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. 

Πηγή: Eureporter



Η υπόθεση έχει αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία αντιμετωπίζει εκλογές το 2023. Την υπόθεση δημοσιοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του το 2021.
Ο πολιτικός υπέβαλε μήνυση στην εισαγγελία για απόπειρα εισβολής του τηλεφώνου του χρησιμοποιώντας λογισμικό παρακολούθησης. Το νομοσχέδιο καθιστά την προσωπική χρήση του spyware ποινικό αδίκημα και πλημμέλημα. Για αυτό, μπορείτε να πάρετε έως και 10 χρόνια φυλάκιση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ακαδημίας αντικατασκοπείας για την εκπαίδευση των υπαλλήλων της ΕΥΠ και μονάδας που διερευνά παραβάσεις καθήκοντος.
Μόνο η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική θα μπορούν να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα για την παρακολούθηση ατόμων που διαπράττουν τα αδικήματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο. Το αίτημα πρέπει να υπογράψει και ο δεύτερος εισαγγελέας.
Μόνο τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των πολιτικών. Ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε τέτοια αιτήματα.
Με την άδεια της εισαγγελίας, τα θιγόμενα άτομα μπορούν να ενημερωθούν για παρακολούθηση μετά από τρία χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «γενναία απάντηση του θεσμού» σε μια πρόκληση εκτός Ελλάδας.
Αφού η αριστερή εφημερίδα Documento ανέφερε ότι περισσότερα από 30 άτομα παρακολουθούνταν από το κράτος με κακόβουλο λογισμικό τηλεφώνων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγορεύσει την πώληση λογισμικού κατασκοπείας.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.


https://www.reuters.com/world/europe/greece-ban-sale-spyware-amid-wiretapping-scandal-2022-11-07/

Σχόλια