ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


Με κάθε λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ερρτάστηκε και φέτος η πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Περιβόλι της Παναγίας το Άγιον Όρος. Όλες οι Μονές έκαναν αγρυπνία με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών, όπως κάθε χρόνο.
Ιερό Ναός του Πρωτάτου
Πανηγυρική αγρυπνία έγινε και στον Πάνσεπτο Ναό του Πρωτάτου, τον κεντρικό Ναό του Αγίου Όρους που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, με τη συμμετοχή πολλών Αντιπροσώπων της Ιεράς Κοινότητος και Καρεωτών πατέρων.
Να αναφερθεί, ότι η αγρυπνία άρχισε στις 21:00 το βράδυ της παραμονής και ολοκληρώθηκε στις 07:30 το πρωί.
Ιερά Μονή Ιβήρων
Στην εορτάζουσα Ιερά Μονή των Ιβήρων τελέσθηκε επίσης πανηγυρική αγρυπνία χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου. Συμμετείχε και ο Καθηγούμενος της Μονής Μεγίστης Λαύρας κ. Πρόδρομος, κατά αρχαίο έθιμο που επαναλαμβάνεται από την εποχή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου (10ος αιώνας) να ανταλλάσσουν τους Ηγουμένους τους οι δύο Μονές Ιβήρων και Λαύρας στις πανηγύρεις τους.
Η αγρυπνία άρχισε στις 20:00 το βράδυ της παραμονής και τελείωσε στις 10:00 το πρωί. Σήμερα το απόγευμα τελέσθηκε το καθιερωμένο κτητορικό μνημόσυνο των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου που έκτισαν το Μοναστήρι και των λοιπών κτητόρων ανά τους αιώνες.
Κατόπιν έγινε κατά το έθιμο η υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, δηλαδή των 20 Αντιπροσώπων των «Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών ευαγών Μονών του Αγίου Όρους» με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέρων Συμεών Διονυσιάτη.Αμέσως μετά ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και πανηγυρική Τράπεζα (δείπνο).Τέλος, να σημειωθεί, ότι η συμμετοχή των προσκυνητών φέτος ήταν μεγάλη αφού υπολογίστηκε ότι στην πρωινή ακολουθία συμμετείχαν περίπου 1200 άτομα, ενώ στην Τράπεζα μαγειρεύτηκαν 18 μεγάλοι ταβάδες των 110 μερίδων (ειδικά σκεύη που μαγειρεύεται το παραδοσιακό αγιορείτικο ψάρι).
Πηγή: Romfea.gr
Σχόλια