Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


Τούρκοι απέτρεψαν τη μετάβαση προσκυνητών στην Μόρφου .

Ματαιώθηκε τελικά η μετάβαση στον εορτάζοντα Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου των 650 προσκυνητών, κατοίκων της Τυλληρίας, αφού οι κατοχικές αρχές,
πιστές στην αδιαλλαξία τους, επέβαλαν την παράνομη εξουσία τους και με τη βία των όπλων έλεγξαν εξονυχιστικά, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τους προσκυνητές της περιοχής Τυλληρίας, που επρόκειτο να μεταβούν στον Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου, μέσω του οδοφράγματος Λιμνίτη.
Η προκλητική και εξοργιστική αυτή συμπεριφορά των κατοχικών αρχών παραβιάζοντας κατάφωρα τα συμφωνηθέντα για τη μετάβαση προσκυνητών στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Μάμα στη Μόρφου τη ματαίωσαν με την επιμονή υποβολής χρονοβόρων ελέγχων στα λεωφορεία με τους προσκυνητές τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα για ώρες στο οδόφραγμα.Συγκεκριμένα σήμερα νωρίς το πρωί προσκυνητές από διάφορα μέρη της Πάφου και κυρίως από το διαμέρισμα Πύργου Τηλλυρίας μαζεύτηκαν στην πλατεία του Κάτω Πύργου για να μεταβούν για προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 650 προσκυνητές και επιβιβάστηκαν σε 27 μικρά λεωφορεία.Γύρω στις 06:50 ξεκίνησαν τα πρώτα δύο λεωφορεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανοίγματος των Οδοφραγμάτων Ανδρέα Καρό.Αξίζει να σημειωθεί ότι στα λεωφορεία αυτά επέβαιναν και λειτουργοί των ΜΜΕ, οι οποίοι έτυχαν και αυτοί ταπεινωτικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης με την κατάσχεση μάλιστα οπτικοακουστικού υλικού.
Όλα έβαιναν καλώς μέχρι τη στιγμή που τα λεωφορεία έφθασαν στο πρώτο σημείο ελέγχου των κατεχομένων και αναγκάστηκαν να σταματήσουν για να εισέλθουν ένστολοι «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους, οι οποίοι ζήτησαν από όλους τους επιβαίνοντες να επιδείξουν τις ταυτότητές τους για έλεγχο.Ύστερα από τον έλεγχο, που διήρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, οι «αστυνομικοί» κατέβασαν 11 άτομα από τα λεωφορεία επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, το όνομα που αναγραφόταν στις ταυτότητές τους διέφερε κατά κάποιο γράμμα της αλφαβήτου από το όνομα που βρίσκεται στο κατάλογο που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη.Μετά το γεγονός αυτό οι προσκυνητές αφού συσκέφθηκαν μεταξύ τους θεώρησαν την ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων απαράδεκτη μιας και αυτό που είχε συμφωνηθεί ήταν να γίνει ένας απλός υποτυπώδης έλεγχος με το μέτρημα των ατόμων που βρίσκονταν στα λεωφορεία και αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να μην προχωρήσουν προς τα κατεχόμενα και να επιστρέψουν στον Πύργο.
Η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος του Θαυματουργού, στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί και προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της Μητροπολιτικής του περιφέρειας.
Στην εορτή του πολιούχου αγίου της Μόρφου, παρευρέθηκαν τελικά, μερικές εκατοντάδες προσκυνητές οι οποίοι είχαν μεταβεί από αλλά οδοφράγματα. Μεταξύ των προσκυνητών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Φρανκ Ούρμπαντσικ.Ο Μόρφου Νεόφυτος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ευχήθηκε όπως του χρόνου ο Άγιος Μάμας επιτρέψει σε όλους να μεταβούν εκεί στη χάρη του να προσκυνήσουν, ευχόμενος επίσης να επιλυθεί το Κυπριακό ώστε όλοι οι Κύπριοι του χρόνου να μπορούν να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου Μάμαντος.
«Για εμάς σήμερα η Θεία Λειτουργία έχει πνευματικό χαρακτήρα», υπογράμμισε, «αλλά έχει και το δικό της κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας αποδεικνύει σε όλους αυτούς που αισθάνονται ότι η συνύπαρξη στην Κύπρο είναι δύσκολη, ότι σε μια πλατεία εδώ και αιώνες υπάρχει ένα τέμενος και μια εκκλησία, ενώ λίγο πιο κάτω στον Κορμακίτη βρίσκονται οι Μαρωνίτες».Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με την κτιριακή κατάσταση του Ναού, ο Πανιερώτατος σημείωσε ότι «αν κρίνουμε τι υπάρχει στην υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρο, είμαστε ικανοποιημένοι.
Διερωτήθηκε παράλληλα αν «η Μόρφου είναι μόνο ο Άγιος Μάμας» για να επισημάνει ότι «Μόρφου είναι και οι άλλες εκκλησίες. Έχουμε εκκλησίες που είναι καμένες, έχουμε εκκλησία, η οποία μετετράπη σε νεκροτομείο. Αλλού έχουμε εκκλησίες που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν».«Αγωνιώ για όλα αυτά. Έχω την καλή διάθεση για συνύπαρξη αλλά όμως βλέπω και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έπρεπε μετά από τόσα χρόνια όλοι αυτοί οι ναοί να έχουν διορθωθεί και να λειτουργούνται τουλάχιστον την ημέρα του Αγίου» κατέληξε.
Romfea.gr
Σχόλια