Ο <<ΑΟΡΑΤΟΣ>> ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ


Συνεχίζεται ανεμπόδιστα η λεηλασία από κυκλώματα αρχαιοκάπηλων των ιστορικών μοναστηριών της
Βορείου Ηπείρου.Την Κυριακή τα ξημερώματα άγνωστοι εισέβαλαν στο μοναστήρι Αγίας Τριάδας στην Πέπελη, το οποίο αποτελεί παναλβανικό προσκύνημα των Ορθόδοξων πιστών, και αφαίρεσαν τμήματα του τέμπλου, ενώ έκαναν κυριολεκτικά άνω-κάτω ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού.
Η κατάσταση με τις κλοπές στα ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικά μνημεία της Βορείου Ηπείρου είναι πλέον ανεξέλεγκτη.Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ανησυχώντας ιδιαίτερα για το ζήτημα, έχει προτείνει κατά καιρούς την ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου, αλλά διάφοροι παράγοντες στα χωριά αντιδρούν, με αποτέλεσμα τα κειμήλια να γίνονται εύκολη λεία.Μάλιστα ο κ. Δημήτριος επανειλημμένα έχει παρατηρήσει ότι «τα εκκλησιαστικά μνημεία που αναστήλωσε και συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με την συνδρομή ανθρώπων και φορέων απ' ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορεί απροστάτευτα να λεηλατούνται από διάφορα κυκλώματα».
Και πρόσθεσε: "Ας τα προστατεύσουν οι ίδιοι οι πιστοί, γιατί αλλιώς μαζί με αυτά θα χαθεί ανεπιστρεπτί και ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου τους".Η ιστορία του μοναστηριού και τα θαύματα που αποδίδονται σ' αυτό, οδηγούν με ευλάβεια εκατοντάδες Ορθόδοξους από όλα τα μέρη της Αλβανίας στο χώρο αυτό για προσκύνημα.
Ο χρόνος ίδρυσής του χάνεται στα βάθη των αιώνων, όμως η παράδοση το αναφέρει ως το πιο αρχαίο και ως το πιο σπουδαίο της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας