ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ.


ΤΟ ΠΡΩΤΟ βήμα για την άσκηση πίεσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης προς την Τουρκία για άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού Στρατού προς διευρεύνηση υποθέσεων Ελληνοκυπρίων αγνοοουμένων στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, έγινε.Η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αποφάσισε να ζητήσει από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει τη διερεύνηση των αρχείων του τουρκικού Στρατού για αγνοούμενους.Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης(ΚΣΣΕ) που συνεδρίασε στο Παρίσι.
Το αίτημα έθεσε ο Κύπριος βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος στην παρέμβασή του έκανε ειδική αναφορά και ενημέρωσε την Επιτροπή για τις συνθήκες σύλληψης και στην εν ψυχρώ εκτέλεση των πέντε Ελληνοκυπρίων στρατιωτών στο Τζιάος, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DΝΑ. Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι η περίπτωση των πέντε στρατιωτών συνιστά καθαρή παραβίαση από την Τουρκία των σχετικών διεθνών αυμβάσεων σε ό,τι αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου.Η επιτροπή αποφάσισε μετά την ενημέρωση όπως ζητήσει από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει τη διερεύνηση των αρχείων του τουρκικού Στρατού, τόσο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε σχέση με άλλες περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.
Ο Χρ. Πουργουρίδης υπέδειξε ότι οι πέντε αυτοί στρατιώτες συνελήφθησαν ζωντανοί, από Τούρκους στρατιώτες, Τούρκος πολεμικός ανταποκριτής τους φωτογράφισε κατά την ώρα της σύλληψής τους και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και τους έριξαν σε παρακείμενο πηγάδι. Στη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Πουργουρίδης, υπό την ιδιότητα του εισηγητή του θέματος της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασε το προσχέδιο σχετικής έκθεσης του στα μέλη της επιτροπής.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Σχόλια