ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ !


Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Αν έλθει σχέδιο, θα είναι χειρότερο από το Ανάν.«Εάν δεν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και αν δεν απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα της παρέμβασης, που είναι για μας ζωτικής σημασίας, μπορεί να γίνει συμφωνία; Εάν δεν φύγουν οι έποικοι κινδυνεύουμε να τουρκοποιηθούμε. Εάν δεν δώσουν έδαφος να πάει πίσω κάποιος πληθυσμός και την περιουσία του ο καθένας να τη διαχειριστεί όπως θέλει, δεν νομίζω να υπάρξει λύση».Λευκωσία: Μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία παραμονές της κρίσιμης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου έστειλε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» θεωρεί πως αν έλθει σχέδιο, θα είναι χειρότερο από το Ανάν αλλά ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία θα πάρει θέση εάν έρθει σχέδιο λύσης.Ταυτόχρονα, καλεί την πολιτική ηγεσία και το λαό να μην πανικοβάλλονται όταν ακούνε για διχοτόμηση, διότι ούτε η Τουρκία ούτε η Αγγλία την ευνοούν.Δηλώνει ότι δεν τα βλέπει όλα μαύρα, δεν είναι όμως αισιόδοξος, καθώς η τουρκική αδιαλλαξία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για λύση.«Οι ανησυχίες μου πηγάζουν - και είναι φως φανάρι - από την αδιαλλαξία των Τούρκων. Έχουμε 35 ολόκληρα χρόνια ημικατοχής της πατρίδας. Δεν είδαμε να κάνουν ούτε ένα βήμα μπροστά για να βοηθήσουν στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».«Θέλω να πιστεύω», συνεχίζει «ότι δεν κάνω λάθος όταν βλέπω στις συνομιλίες στην ουσία του προβλήματος που είναι το εδαφικό, οι εγγυήσεις, οι έποικοι, να μην έχουν κάνει την παραμικρή διαφοροποίηση. Εμμένουν στις απόψεις τους. Τώρα σ’ όλα τ’ άλλα που είναι δεύτερης σημασίας, λίγο πολύ μπορεί να δει κάποιος κάποιες κινήσεις.Τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να μετακινηθούν οι Τούρκοι από αυτά τα τρία ζωτικής σημασίας ζητήματα.
«Εάν δεν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και αν δεν απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα της παρέμβασης, που είναι για μας ζωτικής σημασίας, μπορεί να γίνει συμφωνία; Εάν δεν φύγουν οι έποικοι κινδυνεύουμε να τουρκοποιηθούμε. Εάν δεν δώσουν έδαφος να πάει πίσω κάποιος πληθυσμός και την περιουσία του ο καθένας να τη διαχειριστεί όπως θέλει, δεν νομίζω να υπάρξει λύση».Σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σε μια συμφωνία η Εκκλησία «ασφαλώς και θα πάρει θέση» αναφέρει.«Εγώ εύχομαι η συμφωνία να είναι καλή για να πάρουμε θετική στάση στο σχέδιο, εάν έρθει σχέδιο. Πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εκτός αν αλλάξει η Άγκυρα και τότε θα είμαστε όλοι ευτυχείς».Ωστόσο συνεχίζει ότι «αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία, τότε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και εάν έρθει σχέδιο θα είναι χειρότερο από το Ανάν. Και καλύτερα να μην έρθει γιατί τότε και πάλι ο κυπριακός Ελληνισμός θα το απορρίψει. Όμως δεν θα ευχόμουν ο λαός μας να μπει σ’ αυτή τη δίνη ξανά και να απορρίψει άλλο σχέδιο».Σχετικά με κάποιες δηλώσεις που γίνονται από ξένους παράγοντες και διπλωμάτες που αφήνουν κάποιο είδος απειλής προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για διχοτόμηση σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνία στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφέρει ότι «αυτές τις δηλώσεις δεν τις λαμβάνω και τόσο υπόψη. Μήπως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ένα είδος διχοτόμησης, το οποίο βεβαίως εμείς δεν δεχόμεθα;».«Θέλω να πιστεύω ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Αγγλία που έχει το πάνω χέρι εδώ, θέλουν τη διχοτόμηση. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.
Η Τουρκία θέλει να ελέγξει γεωπολιτικά την Κύπρο, θέλει όλη την Κύπρο και όχι μόνο το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει να μας φοβίζει η λέξη διχοτόμηση. Εάν την ήθελαν θα την επέβαλλαν τόσα χρόνια».Τονίζει ότι έκανε «έκπτωση» αποδεχόμενος την ομοσπονδία, αλλά «αποδέχθηκα την πραγματική ομοσπονδία, η οποία να είναι λειτουργική για να καταστεί και βιώσιμη. Δεν αποδέχθηκα μια ομοσπονδία με μόνιμες παρεκκλίσεις και δη μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».Σε ότι αφορά την κριτική που έχει ασκήσει κατά καιρούς στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι κριτική άσκησε σε όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας.«Αυτή την κριτική, ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι την έκανα σε όλους. Και στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στον κ. Κληρίδη και στον κ. Βασιλείου. Κριτική έκανα σε όλους και δεν νομίζω ότι κάνω μόνο στον νυν Πρόεδρο».Πάντως, «εάν πετύχει ο Πρόεδρος θα σηκωθώ και θα τον συγχαρώ».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Σχόλια