Πρώτα αναγνώριση στα πιστεύω της ορθοδοξίας λέει ο Ιλαρίων και μετά η συνάντηση. Δηλαδή ποτέ λέμε εμείς !


Στην Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία ισχυρίζονται ότι η εγγύηση για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Πάπα και του Αγιότατου Πατριάρχη Μόσχας πρέπει να είναι η προθυμία του Βατικανού για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων.
«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη εδώ και πολλά χρόνια: Ποτέ δεν αποκλείαμε τη δυνατότητα μιας τέτοιας συνάντησης.Γι αυτό μιλούσε και ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος Β’, και γι αυτό μιλάει ο τωρινός πατριάρχης Κύριλλος. Αλλά αυτή η συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί καλά, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάψει η τρέχουσα ένταση», - είπε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Βέστι Σουμπότι».
Σύμφωνα με αυτόν, στη Ρωσική Εκκλησία αναμένουν από το Βατικανό «συγκεκριμένα βήματα που θα δείξουν ότι υπάρχει η επιθυμία ανταπόκρισης, για να γιατρευτούν εκείνες oι πληγές της
 δυσκολότερης περιόδου της δεκαετίας του ενενήντα, όταν οι Γραικοκαθολικοί κατέλαβαν περισσότερoυς από 500 ναούς(της Ουκρανίας - Σύνταξη), καταδιώκοντας τους ορθοδόξους πιστούς».
«Και εμείς προτείινουμε συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν», - είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σχολιάζοντας την απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας είπε ότι «μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε αυτή την κίνηση της Ρωσικής Πολιτείας».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι στις διεκκλησιαστικές σχέσεις «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων».
«Πρώτα απ' όλα είναι τα προβλήματα της Δυτικής Ουκρανίας, όπου εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ορθόδοξων και Γραικοκαθολικών» - πρόσθεσε ο ιεράρχης.
www.bogoslov.ru
Σχόλια