ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΞΗΣ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ !


Συνάντηση Βαρθολομαίου με Μιχάλη Τρεμόπουλο.
Η διεθνής διάσκεψη της Κοπεγχάγης και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σήμερα το απόγευμα στο Φανάρι.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απηύθυνε τις ευχές του για την ευόδωση των προσπαθειών των Πράσινων αλλά και όλων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ώστε να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα για το κλίμα και τον πλανήτη.
Από την πλευρά του ο Μιχ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.
Μετέφερε στον κ. Βαρθολομαίο τη θέση των Πράσινων για μια ουσιαστική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα,
  ενημερώνοντάς τον παράλληλα για τις σχετικές συζητήσεις και αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θα παραστεί και ο ίδιος στην Κοπεγχάγη από την επόμενη Παρασκευή, συμμετέχοντας στις παράλληλες διαβουλεύσεις αλλά και στις κινητοποιήσεις των πολιτών.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο, όπου τονίστηκε η ανάγκη για γέφυρες της Ευρώπης προς το μουσουλμανικό κόσμο.
Λειτουργώντας σε μια μουσουλμανική χώρα και περιλαμβάνοντας στην πνευματική του δικαιοδοσία τους Ορθοδόξους των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πατριαρχείο προσπαθεί να είναι μια τέτοια γέφυρα.Σύμπτωση απόψεων υπήρξε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χωρίς εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι, με την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το κεκτημένο αυτό περιλαμβάνει πλέον και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασε τέλος τη στήριξή του στο αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εξευρωπαϊσμό της μειονοτικής πολιτικής όλων των χωρών την περιοχής ώστε οι μειονότητες να αναδειχθούν σε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας.
«Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός του κ. Βαρθολομαίου ως «πράσινου Πατριάρχη», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση.
«Στη συζήτηση που είχα μαζί του επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα δικαιώματα, τους δύο δηλαδή βασικούς πυλώνες της πράσινης ατζέντας».
«Πέρα από την ανάγκη μιας αποτελεσματικής συμφωνίας για το κλίμα, συμφωνήσαμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χωρίς εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στις υποψήφιες χώρες, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την κατοχύρωση των μειονοτικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη των μειονοτήτων ως γεφυρών συνεργασίας», συνέχισε ο κ. Τρεμόπουλος.
 www.romfea.gr

Σχόλια