Τα ΜΜΕ μας υποκρύπτουν την ανάκαμψη της Ορθοδοξίας στην Ρωσία, προβάλλοντας τα δυτικά πρότυπα της Νέας Εποχής


Η πόλη Βορόνεζ έχει επανακτήσει το πνευματικό της Κέντρο: άνοιξε και πάλι τις θύρες τοτυ ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αυτός ο Ναός είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ναούς της Ρωσίας, και το τρίτο σε μέγεθος ορθόδοξο ιερό μετά το Ναό του Χριστού του Σωτήρος στη Μόσχας και το Ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που επανακτιζόταν 11 ολόκληρα χρόνια με δωρεές των πιστών και των ευεργετών και που άνοιξε τις πόρτες του την Μέρα Μνήμης του Αγίου Μητροφάνη του Βορόνεζ υψώνεται πελώριος στη θέση του προηγούμενου Ναού του Ευαγγελισμού που είχε καταστραφεί στα μέσα του 20ου αιώνα. Για να παραστούν στην πρώτη Κυριακάτικη θεία λειτουργία στον αναγεννημένο Ναό, οι πιστοί άρχισαν να κρατούν σειρά μερικές ώρες πριν την έναρξή της. Δυστυχώς, πολλοί απ’ αυτούς δεν μπόρεσαν να μπουν στο Ναό και αυτό παρ’ όλο που χωράει τεράστιο αριθμό πιστών – 6 χιλιάδες!

«Μαζεύτηκε τόσος κόσμος,- είπε η ενορίτισσα Λουμπόβ Αντίποβα. Ήρθαμε για να προσκυνήσουμε τα ιερά, αλλά δεν μας δόθηκε τέτοια ευκαιρία. Ας δώσει ο Θεός να υπάρχει πάντα τόσος πολύς κόσμος και να εκκλησιάζονται και να έρχονται σε επαφή με την πίστη του Ιησού Χριστού».
Ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι ένα από τα υψηλότερα οικοδομήματα του Βορόνεζ. Οι τρούλοι και οι Σταυροί του φαίνονται από όλες τις παρυφές της πόλης και οι ήχοι της καμπάνας «Μπλαγκοβέστ» (ευαγγελισμός) ακούγεται πολύ καλά μακριά έξω από τα σύνορά της. Παρ’ όλο που στο Ναό συνεχίζονται ακόμα διάφορες επενδυτικές εργασίες, εκεί έχουν μεταφρθεί ήδη τα λείψανα των Αγίων του Βορόνεζ, τα οποία βρίσκονταν πριν απ’ αυτό στο εθνογραφικό μουσείο της πόλης,- είπε ο Μητροπολίτης του Βορόνεζ Σέργκι. «Μεταφέραμε εδώ τα τίμια λείψανα των Αγίων Μητροφάνους, Τύχωνος και Πέτρου, που θα αναπαύονται από εδώ και στο εξής σ΄αυτό το Ναό. Ο Ναός του Ευαγγελισμού θα γίνει τόπος προσκυνήματος όχι μόνο των πιστών του Βορόνεζ, αλλά και όλων των ορθόδοξων χριστιανών της Ρωσίας».
Η μέρα της επιστροφής στους πιστούς του Βορόνεζ του χαμένου ιερού στάθηκε τεράστιο γεγονός για όλους τους κατοίκους της πόλης. Μετά τη θεία λειτουργία οι πιστοί για πολύ ώρα ακόμα δεν διαλύονταν, κάτι που δείχνει πώς έγινε ήδη το πνευματικό Κέντρο της πόλης,- είπε ο αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
«Οταν είχαν καταστραφεί οι Ναοί του Βορόνεζ σαν να είχε βγαλθεί η καρδιά και έμεινε μόνο το περίβλημα. Σήμερα έχουμε και πάλι αυτό τον μεγαλοπρεπή Ναό, που δεν αποτελεί μόνο το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που δεσπόζει στην πόλη, αλλά και που έγινε το πνευματικό της Κέντρο».
Αυτές τις μέρες στο νέο Ναό τους οι κάτοικοι του Βορόνεζ προσκυνούν μπροστά στο πανρωσικό ιερό- την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που εκτίθεται εκεί. Οι λειτουργίες στον αναγεννημένο τελούνται κάθε μέρα και το 2010 μετά την ολοκλήρωση των επενδυτικών εργασιών θα γίνει ο αγιασμός του από τον ίδιο τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών Κύριλλο.

Σχόλια