Ψυχολογικός πόλεμος, αποδυνάμωση και απαξίωση του Ελληνικού στρατεύματος

Χάνουν το επίδομα επικινδυνότητας χιλιάδες στρατιωτικοί .
ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ περνούν οι δεκάδες κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που λαμβάνουν το «χρυσό» επίδομα επικινδυνότητας- πτητικό, καταδυτικό, ρίψεως με αλεξίπτωτο και ναρκαλιείας- με στόχο να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε όσους πραγματικά ασκούν τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση.
Η ανασφάλεια που δημιουργούν οι συζητούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς- με αιχμή την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης για 50άρηδες- έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον αριθμό των αιτήσεων για αποστρατεία. Στις πρώτες 40 ημέρες του 2010, οι αιτήσεις έφθασαν τις 187, σχεδόν τριπλάσιες του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι.
Επισήμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας διαψεύδει ότι υπάρχει «κλίμα φυγής», αν και παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία, καθώς στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10.000 στελέχη που φοβούνται μήπως θιγούν άμεσα. Η τακτική που εφαρμόζεται πάντως από την πολιτική ηγεσία είναι διπλής όψεως: αφενός διαβεβαιώνει πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ότι θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα γίνει συζήτηση καθώς οι στρατιωτικοί είναι «ειδικό καθεστώς και αυτό πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί». Αφετέρου, ο αν. υπουργός Άμυνας κ. Παν. Μπεγλίτης σπεύδει να προϊδεάσει λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει στο υπουργείο ένας κλειστός χώρος αναπαραγωγής προνομίων και ότι θα κριθούν στη βάση της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου για τις προαγωγές, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο αυτό που τάραξε τα νερά χθες σε μεγάλη μερίδα στρατιωτικών- κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας- ήταν η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Άμυνας να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των δικαιουμένων επιδόματος επικινδυνότητας. Πρόκειται για ποσό που για τον μέσο δικαιούχο ανέρχεται κατ΄ έτος σε 15-18.000 ευρώ για τους πιλότους της Αεροπορίας και των άλλων κλάδων, σε 5-6.000 ευρώ για τους βατραχανθρώπους και τα πληρώματα υποβρυχίων του Ναυτικού, περίπου 4.000 για τους αλεξιπτωτιστές του Στρατού Ξηράς- οι ναρκαλιευτές αμείβονται με 42 ευρώ έξτρα την ημέρα.

 
Σχόλια