Πρόδρομοι του ηλεκτρονικού φακελώματος. Δελεάζουν τον κόσμο μέσω ιατρικής.

Ενα χάπι-μικροτσίπ που λαμβάνει ο ασθενής στέλνει τις μετρήσεις κατευθείαν στον υπολογιστή του γιατρού.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ασύρματο τσεκάπ με ένα χάπι-μικροτσίπ. Ο ασθενής το καταπίνει και όλα τα άλλα γίνονται «αυτόματα»: το τσιπ στέλνει μετρήσεις για την πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατευθείαν στον κομπιούτερ του γιατρού, με μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή του κινητού τηλεφώνου.
Δεν είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνολογία της ασύρματης μετάδοσης δεδομένων καλπάζει και έχει αρχίσει να ενσωματώνεται σε μια σειρά μικροσκοπικών ιατρικών βοηθημάτων, τα οποία υπόσχονται επανάσταση στη διάγνωση και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Ετσι, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση των καμερών σε μέγεθος ταμπλέτας, που επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση σε σημεία του οργανισμού όπου δύσκολα φθάνουν οι συμβατικές μέθοδοι ιατρικής ενδοσκόπησης, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να εξελίσσεται μια ολόκληρη γκάμα ασύρματων ιατρικών μικροσυσκευών.
 Ενα από τα πλέον πρωτοποριακά προϊόντα αυτής της νέας κατηγορίας εξελίσσεται εδώ και αρκετούς μήνες στην Καλιφόρνια από την εταιρεία Ρroteus Βiomedical, με την οικονομική υποστήριξη της μεγάλης φαρμακευτικής Νovartis, που θέλει να αποκτήσει την «πατέντα» της νέας συσκευής.

Πρόκειται για ένα χάπι που περιλαμβάνει εκτός από τη δόση του επιθυμητού φαρμάκου και ένα μικροτσίπ με πάχος μικρότερο του ενός χιλιοστού, το οποίο ενεργοποιείται από τα γαστρικά υγρά στο στομάχι και αποστέλλει πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενούς (σφυγμοί, πίεση, θερμοκρασία κ.ά.) σε ένα αδιάβροχο «τσιρότο», που με τη σειρά του τις αποστέλλει μέσω ενός κινητού τηλεφώνου στους υπολογιστές της Ρroteus. Αυτοί επεξεργάζονται τις πληροφορίες και αποστέλλουν πλήρη αναφορά στον ασθενή ή στον προσωπικό γιατρό του ή στους συγγενείς που τον φροντίζουν. Αφού κάνει τη δουλειά του, το χάπι απορρίπτεται από τον οργανισμό με τα κόπρανα.

Tο «χάπι-τσεκάπ» της Ρroteus βρίσκεται ήδη στη φάση των κλινικών δοκιμών για χρήση σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, υπέρταση και φυματίωση. Σύντομα θα δοκιμαστεί και σε ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. Στην αγορά αναμένεται να βγει στα τέλη του 2011.

Οι ειδικοί το περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η τεχνολογία αυτή αποτελεί και απάντηση στο πρόβλημα της πλημμελούς πειθαρχίας των ασθενών στην τακτική και σωστή δοσολογία φαρμάκων, φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.



 
Σχόλια